Press "Enter" to skip to content

Jag övar min svenska, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg, Teknik

Fennovoima: Vårt kraftverk behöver inte vara ett kärnkraftverk

Finska företaget Fennovoima planerar att bygga ett medelstort kraftverk i Nordsjö simhall i Helsingfors. Som bränsle skulle användas strumpludd.

Strumpludd kunde det nya kraftverket i Nordsjö simhall i Helsingfors använda som bränsle.

Den operativa ledningen för simhallen är mycket nöjd med Fennovoimas planer.

“När Lenita Airisto mer än två decennier sedan började underskatta vita tennisstrumpor, vilka finska män nästan alltid hade på sina fötter, började våra tvättrum så småningom fyllas med svart ludd”, konstaterar Hannu Virtanen-Järvinen, fastighetsskötare för simhallen i stadsdelen Nordsjö.

“Från sina mörka billiga bomullssockor får man mycket ludd mellan tårna och en hel del av luddet hamnar på duschrummets golv särskilt i Nordsjö. Lämnar man tvättrummet utan städning för en minut är golvet redan fullt med strumpludd.”

För närvarande hamnar strumpludd i avlopp och förorsakar problem i reningsverk, där det täpper till mekaniska filter.

Nordsjö strumpluddkraftverk har mindre kapacitet än Fennovoima har hittills planerat att bygga i kommunen Pyhäjoki. Medelstora strumpluddkraftverk kunde levereras antingen av Toshiba, Areva eller Rosatom.

Finska arbets- och näringsministeriet är nästan klart att konstatera att med strumpluddkraftverkkonsulting kunde Finland få en ny Nokia eller inte.

Den här artikelns originalversion har vår chefredaktör skrivit på flytande finska. Den här svenska betaversionen av texten är samtidigt inlägg 36/100 av hans blogg “Jag övar min svenska” för #blogg100

Läs även:
Nyhetscirkus 10.09.2012: Kraftverk drar nytta av 1970-talsmodet

Andra avisor om Fennovoimas kraftverkprojekt:
ÅU 26.02.2013: Fennovoimas kärnkraftskunnande ifrågasättas
Hbl 25.02.2013: Fennovoima förhandlar med Toshiba

Dela!


© 2023 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik