Press "Enter" to skip to content

Finska rike, Huller och buller, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg, Studier

Skolkade från skolan – föräldrarna dömda till fängelse

När kvarsittningar och böter till föräldrarna inte hjälpte var det dags att ta tag i ärendet med hårdhandskarna.

Pojken hade skolkat från skolan otaliga gånger och domstolen i Helsingfors fällde hans föräldrar för grov vanvård av läroplikt.

Med polisbil kunde föraldrarna resa raka vägen till fängelse när deras barn skolkade från skolan.

”När grabben sade att ’Jag ska skolka dig i fängelse’ så trodde jag inte honom men nu tror jag att jag tror” säger fadern i Sörnäs fängelse.

”Å andra sidan så har jag fått nya synvinklar på livet av mina cellkamrater. Jag har alltid trott att man måste betala skatt. Nu förstår jag att det är ju helt valfritt!”

“Och sen har jag lärt mig att ’persona non grata’ kan man snabbt trolla bort med en överkomlig summa pengar. Så visst har jag snappat upp ett o annat i detta dunkla fängelseliv”, säger fadern som dömdes till fängelse för sin sons skolkande.

Vissa ser den här metoden alldeles för sträng om man tänker på den kedjeraktion som föräldrarnas fängelsedom föranleder.

I familjen i fråga, förflyttades alla familjens fem barn till olika barnhem, båda föräldrarna sades upp från sina arbeten pga fängelsedomen och deras gemensamma villa såldes på tvångsauktion.

Ifall föräldrarna skulle, som förstagångsförbrytare och med gott uppförande komma ut från fängelset med förkortad dom så skulle de ändå vara tvungna att börja sina liv från början.

Nämnas bör att de har även en skilsmässa på gång.

“Det är ju nåt att fundera ut för grabbjäveln. Var det verkligen värt för honom att skolka?” konstaterar Nyhetscirkus skolmat- och surströmmingsexpert Uolevi Ahonen.

Den här artikelns originalversion har vi publicerat på finska på Uutissirkus.com

Andra avisor om skolket:
DT 11.1.2013: De som skolkar förstör för oss andra
SR 11.1.2013: Så halverade skolan skolket
SvD 22.10.2012: Skolk kan kosta 50 000 kr© 2024 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik