Press "Enter" to skip to content

Ekonomi, Huller och buller, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg

En medelåldrig man hittade sig ett jobb

Intern utredning i ett Helsingforsbaserad företag visar att mannens verkliga födelseår blev inte offentliggjort under rekryteringsprosessen.

48-åring går fortfarande till sin ny arbetsplats med flygande steg.
48-åring går fortfarande till sin ny arbetsplats med flygande steg.

Den 48-åriga mannen blev anställd av bolaget för ett halvt år sedan, eftersom han hade mest erfarenhet. Mannen hade skrivit både i hans CV och i företagets elektroniska rekryteringsformulär att han var född tio år senare än hans verkliga födelsedag var.

“Det här är mycket alvarligt. Det kan inte vara så att man har gjort ett likadant skrivfel i två olika papper: år 1975 då han borde ha skrivit 1965,” konstaterar Jani Kaksinen, 31, HR-chef för företaget Laardia.

“Hade mannen skrivit 1965, skulle hans elektroniska ansökan inte ens ha kommit upp i vår databas när vi fyllde vakansen.”

“Tyvärr hade vi så bråttom att vi ägnade för mycket uppmärksamhet åt kandidatens arbetserfarenhet och språkkunskaper och inte tänkte att han kunde vara äldre än han hade skrivit i sin ansökan. Även pratade han ingenting om sin dåvarande arbetslöshet utan gav intryck att han var företagare.”

Mannen har gjort sitt jobb ordentligt, och på grund av hans erfarenhet också snabbare än många av sina kolleger. Situationen kan påverka hela avdelningens arbetsklimat. Enligt Kaksinen är företaget tvungen att ha den nya arbetaren kvar tills den dagen följande samarbetsförhandlingar börjar.

“Något annat kan vi inte göra just nu. Det är omöjligt att avvisa att mannen gjorde sitt skrivfel avsiktligt. I fortsättning ska vi be om personbevis av alla ansökare när vi möter dom för första gång.”

Den här artikelns originalversion har vi publicerat på flytande finska i Uutissirkus.com

Dela!


© 2023 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik