Press "Enter" to skip to content

Ekonomi, Finska rike, Huller och buller, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg

Medarbetare tvungna att hejda president Niinistös offervilja

Till en början föreslog Finlands president Sauli Niinistö att, eftersom han är president för första gången, så skulle han kunna sköta ämbetet gratis som en form av praktisk arbetslivsorientering.

Finska pensionärer är glada. Republikens president Sauli Niinistö har börjat spara liksom de själva har gjort redan under många år.

Vidare föreslog republikens president att han gott kunde betala hyra för tjänstebostaden eller alternativt bo i husvagn på campingområdet Rastböle i Helsingfors hela fyraårsperioden.

”Det var tur att Niinistö avslöjade de preliminära planerna för sina medhjälpare”, avslöjade en av presidentkansliets arbetare när Nyhetssirkus sökte information i ärendet långt in på småtimmarna i natt.

”De första groende idéerna reflekterade fromhet, offervilja och tapperhet. Men det som följde kan närmast beskrivas som en kall och skräckfylld resa mot galenskapens avgrund”.

I sitt utkast beskrev Niinistö att han, för att tjäna sitt uppehälle, kunde arbeta som pizzabud på kvällarna och dela ut morgontidningar på nätterna med hjälp av sina inlines. På fritiden uppgav han att han kunde plocka kottar i skogen för det ska han ha hört vara ett ”lukrativt extraknäck”.

Vidare fortsatte presidenten med att han inte skulle sluta röka men han lovade att han i fortsättningen endast skulle röka självrullade cigaretter som till hälften skulle vara blandat med torr mossa rullat i tidningspapper.

”Det skulle utgöra besparingar, om inte för republiken, i alla fall för den ansträngda privata ekonomin”, sade statschefen.

Hela presidenkansliet skred snabbt till verket med att försöka få presidenten att ta sitt förnuft till fånga och rädda det som räddas kan. Under december var det åtskilliga sömnlösa nätter och långa, smärtfyllda förhandlingar för Niinistö vilket till slut resulterade i ett någorlunda mänskligt beslut.

President Niinistös första idéplaner har väckt starka reaktioner hos en mängd arbetslösa, studerande och pensionärer. De har öppenhjärtigt visat sitt enhälliga stöd för presidenten då de själva redan levt i åratal efter de principer som framkommit som Niinistös preliminära planer.

Sauli Niinistö skickade nyligen ett brev till statsminister Jyrki Katainen där han uppgav att han ville sänka sin lön till samma nivå som den varit den 1 mars 2006.

Den här artikelns originalversion har vi publicerat på finska i Uutissirkus.com

Andra avisor om Sauli Niinistös offervilja:
Hbl 4.1.2013: Niinistö donerar stort – tackar nej till pension
SvD 2.1.2013: Finlands president vill tjäna mindre
Och bl a även GP och HD

Dela!


© 2023 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik