Keravalainen Jonttaväärä-mainostoimisto suunnittelee parhaillaan SI-järjestelmään liitettävää epätarkkojen yksiköiden multikonversio-ohjelmaa, jolla ainakin toimiston tutkimusjohtajan serkun mukaan on ihan mieletön potentiaali.

Hyppysellinen, kotvanen, tuokio, loraus, ripaus ja hiljattain. Suomen kieli on tulvillaan rikkaita, mutta epätarkkoja ilmauksia, jotka rajoittavat merkittävästi (pikku)tarkkuutta arvostavien elämänlaatua. Tämän epäkohdan korjaa Jonttaväärän talouspäällikön Henri Luovutsalon tiimeineen kehittämä graafinen multikonversioapplikaatio.
Mistä nyt ihan oikeasti on kyse, talouspäällikkö Luovutsalo?
”No ihan siitä, että maailmaan pitää saada tolkkua. Onhan olemassa valuuttamuuntimiakin, ja ne ovat hirmuisen hyödyllisiä. Meidän poikkitieteellinen tiimimme on luonut konversioalustan, joka kattaa kaikki mahdolliset suomenkieliset epämääräisilmaisut kuten ’hetkinen’ tai ’sipaisu’, ja tekee niistä keskenään verrannollisia.”
“Jos esimerkiksi syötän konversio-ohjelmaan termin ’kohta’, ohjelma laskee sille aikamääreen lisäksi mm. painon, pituuden ja etäisyyden, mikä mahdollistaa tarkan vertailun eri ulottuvuuksissa”, Luovutsalo mongertaa.
”Rautalangasta vääntäen: ’kohta’ on yhtä kuin ’10 grammaa’, ’30 senttiä’ ja ’0,5 meripeninkulmaa’”, talouspäällikkö demonstroi.
Jonttaväärän toimitusjohtaja Marjatta Tuonnemäki kertoo, että yksikkökonversio-ohjelmaa ei varsinaisesti ole toimistolta kukaan tilannut.
”Meidän strategian mukaan varsinaisten asiakastöiden puuttuessa oma väki tekee tällaisia yleishyödyllisiä projekteja, joille luonnollisesti anotaan EAKR- ja ESR-tukea. Tähän mennessä olemmekin saaneet sosiaalirahastolta puolisen miljoonaa euroa eli 0,0001 valovuotta tukea”, Tuonnemäki sanoo tyytyväisenä.
Projektissa on toki ollut runsain mitoin eli 10 000 kandelaa vaikeuksia. Näistä avautuu firman yhteisömanageri Jontsa von Apfelmus:
”Suurin osa meistä jonttavääräläisistä ponnistaa HuK-pohjalta, ja meille on ollut tuskallista ymmärtää esimerkiksi ’suureen’, ’yksikön’ ja ’tunnuksen’ välisiä eroja. Päädyimme Wikipediaa tutkittuamme siihen, että aika lailla samaa asiaa ne kaikki ilmeisesti tarkoittavat.”
Näistä pikkuharmeista huolimatta peruskonversio-ohjelma alkaa olla patentinhakuvaiheessa. Tuonnemäen mukaan ohjelman jatkokehitys on jo aloitettu, ja siinä on tarkoitus laajentaa verrannollisuusmuuntuvuutta myös sterdiaanien ja faradien kaltaisiin vaativimpiin johdannaisyksiköihin.
Milloin ohjelma on kaupallisessa käytössä?
“Melkolailla kohtsiltään”, Tuonnemäki sanoo napakasti.
Teksti: Helena Lummekivi, Satiiriämpäri 2019 -kilpailija
Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2019 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!