Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Mainostoimiston keksintö eliminoi epätarkat yksiköt

Keravalainen Jonttaväärä-mainostoimisto suunnittelee parhaillaan SI-järjestelmään liitettävää epätarkkojen yksiköiden multikonversio-ohjelmaa, jolla ainakin toimiston tutkimusjohtajan serkun mukaan on ihan mieletön potentiaali.

rullamitta avoinna pystyssä, keskellä luku 170
Arkistokuvamme SI-järjestelmä ei liity tapaukseen.

Hyppysellinen, kotvanen, tuokio, loraus, ripaus ja hiljattain. Suomen kieli on tulvillaan rikkaita, mutta epätarkkoja ilmauksia, jotka rajoittavat merkittävästi (pikku)tarkkuutta arvostavien elämänlaatua. Tämän epäkohdan korjaa Jonttaväärän talouspäällikön Henri Luovutsalon tiimeineen kehittämä graafinen multikonversioapplikaatio.

Mistä nyt ihan oikeasti on kyse, talouspäällikkö Luovutsalo?

”No ihan siitä, että maailmaan pitää saada tolkkua. Onhan olemassa valuuttamuuntimiakin, ja ne ovat hirmuisen hyödyllisiä. Meidän poikkitieteellinen tiimimme on luonut konversioalustan, joka kattaa kaikki mahdolliset suomenkieliset epämääräisilmaisut kuten ’hetkinen’ tai ’sipaisu’, ja tekee niistä keskenään verrannollisia.”

“Jos esimerkiksi syötän konversio-ohjelmaan termin ’kohta’, ohjelma laskee sille aikamääreen lisäksi mm. painon, pituuden ja etäisyyden, mikä mahdollistaa tarkan vertailun eri ulottuvuuksissa”, Luovutsalo mongertaa.

”Rautalangasta vääntäen: ’kohta’ on yhtä kuin ’10 grammaa’, ’30 senttiä’ ja ’0,5 meripeninkulmaa’”, talouspäällikkö demonstroi.

Jonttaväärän toimitusjohtaja Marjatta Tuonnemäki kertoo, että yksikkökonversio-ohjelmaa ei varsinaisesti ole toimistolta kukaan tilannut.

”Meidän strategian mukaan varsinaisten asiakastöiden puuttuessa oma väki tekee tällaisia yleishyödyllisiä projekteja, joille luonnollisesti anotaan EAKR- ja ESR-tukea. Tähän mennessä olemmekin saaneet sosiaalirahastolta puolisen miljoonaa euroa eli 0,0001 valovuotta tukea”, Tuonnemäki sanoo tyytyväisenä.

Projektissa on toki ollut runsain mitoin eli 10 000 kandelaa vaikeuksia. Näistä avautuu firman yhteisömanageri Jontsa von Apfelmus:

”Suurin osa meistä jonttavääräläisistä ponnistaa HuK-pohjalta, ja meille on ollut tuskallista ymmärtää esimerkiksi ’suureen’, ’yksikön’ ja ’tunnuksen’ välisiä eroja. Päädyimme Wikipediaa tutkittuamme siihen, että aika lailla samaa asiaa ne kaikki ilmeisesti tarkoittavat.”

Näistä pikkuharmeista huolimatta peruskonversio-ohjelma alkaa olla patentinhakuvaiheessa. Tuonnemäen mukaan ohjelman jatkokehitys on jo aloitettu, ja siinä on tarkoitus laajentaa verrannollisuusmuuntuvuutta myös sterdiaanien ja faradien kaltaisiin vaativimpiin johdannaisyksiköihin.

Milloin ohjelma on kaupallisessa käytössä?

satiiriämpäri 2019

“Melkolailla kohtsiltään”, Tuonnemäki sanoo napakasti.

Teksti: Helena Lummekivi, Satiiriämpäri 2019 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2019 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.