Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Suomen hybriditaidot kiinnostavat Natoa

Palkanlaskennan Sarastia-ohjelmisto ja pääkaupunkiseudun terveydenhuollon Apotti-järjestelmä ovat herättäneet useiden Nato-maiden kiinnostuksen. Asiantuntijoiden mukaan ohjelmistoja voitaisiin käyttää hybridi-iskuissa lähes sellaisinaan.

hupparihahmo istuu, hänen takanaan näkyy valtava määrä vihertäviä numerosarjojam jotka etenevät ylhäältä alas
Kuva: Tumisu/Pixabay

Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan jopa siinä tapauksessa, ettei mahdollinen vihollinen suostuisi ostamaan suomalaisjärjestelmiä, niiden koodia ja käyttöliittymien toteuttamistapoja voitaisiin ujuttaa sen ohjelmistoihin.

”Näin yksinkertaisinkin toiminnanohjaus saataisiin sellaiseksi, että se sitoisi vihollisen kaikki resurssit pitkäksi ajaksi”, sanoo Uutissirkuksen koodaus- ja usererror-asiantuntija Uolevi Ahonen.

”Apotin Maisa-sovelluksen asiakkaalle näkyvä käyttöliittymä on taitamattomissakin käsissä hovikelpoinen ase ja Sarastian palkanlaskennan tietojensiirto-ominaisuudet varsinaisia kruununjalokiviä.”

Apotti Oy:n omistavat HUS-yhtymä, Helsingin kaupunki ja Uudenmaan hyvinvointialueet tai Sarastian pääosakkaat Porin, Hämeenlinnan ja Turun kaupunki sekä Janakkalan kunta eivät vielä ole ottaneet kantaa, kuinka hyvin Nato sopisi heidän palveluyrityksiensä asiakkaaksi.

”Näyttää siltä, että joka tapauksessa Natossa koetaan ainakin Sarastia hybridisodankäynnin uudistajana ja ohjelmistoaseviennin kehittämisen puolestapuhujana.”

Janakkalan kylillä ja liikenneasemien kahvipöytien ukkokerhoissa kuitenkin tiedetään Naton ottaneen Sarastiaan jo yhteyttä.

”Sarastia aloitti vastikään kaiken saapuvan postin skannaamisen, joten arvioisin, että jos Naton yhteydenotto on saapunut kirjeitse, skannattu viesti saavuttanee yrityksen johtohenkilöt viimeistään loppukesästä”, Ahonen arvioi.

Venäjä ei ole tähän mennessä noteerannut täkäläisiä ohjelmistoja millään tavalla.

”Ehkä on kyse hämäyksestä, tai sitten siellä on yhdeksänkymmentäluvulta yhä muistissa palkanmaksujärjestelmä, jossa ei tarvita minkäänlaisia ohjelmistoja eikä edes rahaa”, Ahonen arvelee.

Tamä päätoimittajamme juttu ei ole mukana Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailussamme, mutta osallistu sinä siihen 14.1. mennessä ja voita ilmainen ämpäri! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2023-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.