Ihmisen nenässä toimiva ydinjäteluola saattaisi tuottaa tarpeeksi uskottavuutta pienten ihmisjoukkojen kuten säteilyturvakeskuksen tarpeisiin, raportoivat ajatushautomo Cheatingu Consultingin tutkijat.

Hautomon tutkijaryhmä on kehittänyt muovisen mikrohihnan, joka tuottaa käytetyn ydinpolttoaineen uskottavaa loppusijoitusta runsaan tiedottamisen avulla. Laitteen voi asentaa ihmisen nenään, jossa se värähtelee hengityksen tahdissa ja toimii mikrokokoisena ydinjäteluolana.
Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen tai kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Kestilä eivät vielä ole kertoneet, ottavatko he mikrokokoisen ydinjäteluolan vain toiseen vaiko kumpaankin sieraimeensa.
Ensimmäisiä loppusijoitettavia Pyhäjoen ydinjäte-eriä päästään haistelemaan 2050-luvulla, jos voimalatyömaa saadaan pysymään aikataulussaan, ja mikä ettei saataisi, sillä voidaanhan kellot aina välillä pysäyttää muutamaksi vuodeksi yhteistyössä Arevan kanssa, jos yhtiö vain saadaan houkutelluksi värkkäämään seuraavakin ydinvoimalaprototyyppinsä Suomen maaperälle.
Ytimekkäästi aiheesta muualla:
HS: Tutkijat: Pienoisvoimala nenässä voisi tuottaa sähköä pienlaitteisiin
University of Wisonsin-Madison: Electricity from the nose
Fennovoima: Ydinjäte ja uraani
Kaleva: Ydinvoimala rakennetaan Pyhäjoelle
US: Uusi Ydinvoimala – heti ilmiriita
Yle: TVO: Olkiluoto 3:n valmistuminen viivästyy