Press "Enter" to skip to content

Ekonomi, Huller och buller, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg, Svearike

Här är den svenska makteliten 2013

Nyhetscirkus har listat Sveriges mest inflytelserika personer när det handlar om att påverka ekonomin. Bland makteliten finns bl a personer som kör bus eller städar upp.

Utan makteliten kunde många svenskor inte vara på jobbet punktligt varje morgon.

Ett litet antal människor har större påverkan än du tror för dtt liv och ekonomi. Det säger Nyhetscirkus investering- och surströmmingexpert Uolevi Ahonen i sitt marknadsbrev.

Enligt Ahonen är listan över Sveriges mest inflytelserika personer av mycket skiftande karaktär. Listan, som sammanställts av Ahonen, gör inte anspråk på att vara heltäckande eller vetenskaplig för den delen, men ger en fingervisning om vilka personer som kommer att påverka Sveriges och hela Nordens ekonomi under nästa år.

Här följer några axplock från listan:

Abdul, 38, Stockholm, busschaufför. Varje morgon sitter Abdul eller någon av hans kolleger bakom ratten i en bus och tar hand om hundratusentals svenskor, vilka är på väg till jobbet. Utan Abdul skulle svenska samhället kollapsa.

Abdelkarim, 29, Malmö, städare. Innan du kommer till ditt arbetsplats eller när du har lämnat den, kommer Abdelkarim på plats för att städa allt du har smutsat ned.

Istvan, 46, Göteborg, kock. Lagar mat för dom, som åker med bus till sina nystädade arbetsplatser. Om Istvan eller hans kolleger inte vore på plats i köket, skulle ingen få nånting att äta och ha energi att arbeta hela dagen.

Phuong, 18, Kampong Chnnang, Kambodja, textilarbetare. Tillverkar kläder bl a för H & M liksom alla hennes systrar. Om hon inte existerade, skulle många svenskor vara tvungen att jobba utan kläder. Särskilt om man jobbar i exportföretag är det mycket viktigt att ha kläderna på sig när man håller på att ha möte med utländska personer för att kunna sälja dom alla slags grejer.

Enligt vår maktexpert Uolevi Ahonen är det bara tidens fråga, när hela den här makteliten lämnar sin post efter att ha skaffat något annat jobb med mindre ansvar.

Andra avisor om eliten:
SvD 24.10.2012: De tillhör makteliten 2013
SvD 24.10.2012: H&M anklagas för att betala slavlöner

Mer makteliten ska vi snart få?
SvD 25.10.2012: Åkesson: Begreppen signalerar riktning
DN 25.10.2012: Handbok för mjukare SD-politiker
GP 25.10.2012: Handbok för mjukare SD-politiker

Dela!


© 2023 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik