Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Tuore tutkimus: Kasvissyöjien metaanipäästöt pelastavat maapallon – katso kuvat!

Lehmien lopettaminen vähentää niiden tuottaman metaanin määrää, mutta ihmisten kasvisruokavalio lisää myös ihmisperäistä metaania vastaavalla määrällä. Tämän metaanin hyötykäyttö saattaa kuitenkin pysäyttää maapallon lämpenemisen.

ihminen kaasunaamari päässään
Kuva: Viniciusamano/Pixabay

Asia käy ilmi Vaihtoehtoistieteellisen tutkimuskeskuksen (VTT) julkaisemasta uimatieteiden maisteri (MSS) F.L. Atuliksen tutkimuksesta “Lihansyönnin vaikutuksia ihmispopulaatioon”, joka tutkii lihansyönnin vaikutuksia ihmispopulaatioon.

Tutkimuksen lähtökohtana on havainto, että nautaeläimet käyttävät hyödyksen kasvisperäistä ravintoa ja tuottavat samalla molemmistä päistään huomattavat määrät metaania, joka on vaarallinen kasvihuonekaasu.

Metaanilla runsaasti
hyödyllisiä sivuvaikutuksia

Tutkimusmetodina käytettiin tietokonesimulointimallia (Excel), jolla pystyttiin osoittamaan, että lihansyönnin lopettaminen ei vaikuta merkittävästi metaanin tuottoon mutta sillä on muita hyödyllisiä sivuvaikutuksia.

Tutkijan mukaan lehmien lopettaminen vähentää niiden tuottaman metaanin määrää, mutta samanaikaisesti ihmisten kasvisperäisen aineksen käytön lisääminen lisää myös ihmisperäistä metaania vastaavalla määrällä, joten nettovaikutus on suunnilleen ± 0.

Merkittävä ero tulee siitä, että lehmät puhaltelevat metaaninsa suoraan raikkaaseen maalaisilmaan, kun ihmisperäinen metaani päätyy suurelta osin sisätiloihin esimerkiksi kotona tai työpaikoilla.

Makuuhuonepäästöt
laskevat syntyvyyttä

Kotona makuuhuoneessa jatkuva röpsyttely vaikuttaa yhteen jos toiseenkin toimintaan siten, että syntyvyyskäyrät kääntyvät nopeasti jyrkkään laskuun, mikä vähentää maapallon väestön määrää ja edelleen sen luonnolle aiheuttamaa kuormitusta merkittävästi (jollain todennäköisyydellä).

Tutkijan arvion mukaan maapallon väkiluku vähenee vuoteen 2040 mennessä noin kolmella miljardilla ja väheneminen jatkuu myös sen jälkeen.

Työpaikoilla ilmastointi ei tunnetusti koskaan toimi, joten etenkin toimistotyöt tulevat täysin mahdottomiksi ja muuttuvat nopeasti etätöiksi. Tämä vähentää liikenteen CO2-päästöjä laskennallisesti noin 12,4 prosenttia.

Kaikkea työtä ei voi tehdä etänä, joten liikennevälineisiin syntyy aivan uudenlaisia paineita. Kuljettajat joutuvat käyttämään jatkuvasti kaasunaamareita, jos keskikokoiseen bussiin istahtaa 80 iloisesti pöristelevää matkustajaa.

Metaaninkeräimet
ratkaisevat

Pitemmällä tähtäyksellä tekniikka tulee apuun ja istuimet voidaan varustaa metaaninkeräimillä. Myös matkustajien kasvoille laitetaan maski, josta hengitysilman metaani johdetaan putkia pitkin suoraan moottoriin. Näin liikennevälineistä tulee pitkälti energiaomavaraisia ja fossiilit säästyvät.

Loppuyhteenvedossaan maisteri Atulis arvioi, että näillä toimilla maapallon lämpeneminen pysähtyy vuoteen 2040 mennessä ja vuosisadan lopussa joudutaan huolestumaan liiallisesta jäähtymisestä.

Tutkimuksen vertaisarviointi kesken, koska ensimmäinen arvioija Tri N.N. menehtyi kesken arviointiprosessin, ilmeisesti nauruun. Tri N.N. tunnetaan parhaiten vuonna 2020 julkaistusta tutkimuksestaan, jossa hän todisti aukottomasti, ettei ilminen voi missään olosuhteissa kuolla nauruun.

Tämän artikkelin on toimittanut konetoimittajamme, jota viimeisen tiedetoimittajamme Aleksi Virtasen poistumisen muistoksi kutsumme tuttavallisesti A.I.Virtaseksi.

[Toim.huom. Kuvia ei ole kuin yksi – otsikon viittaus on automaattisen julkaisujärjestelmän tuottama, emmekä me toimituksessa mahda sille mitään.]

Teksti: Hessu Heikkilä, Satiiriämpäri 2024 -kilpailija

Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2024 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2024-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.