Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Satiiriämpärikisan voittaja haluaisi auttaa pääomasijoittajia: “En ollut koskaan ymmärtänyt, kuinka jotkut voivat olla niin köyhiä että heillä on vain rahaa.”

Julle Mandariin
Julle Mandariin etsiytyi samaan selfieen roska-astian kanssa, koska päätyi vaihtamaan voittamansa sinkkiämpärin Uutissirkuksen huppariin.

Helsingin Kulosaaressa asuva Julle Mandariin on Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2019 -kisan voittaja. Hänen juttunsa varhaiskasvattajien ahneudesta keräsi kilpailun kestäessä 3137 Facebook-tykkäystä.

Kakkossijan saavutti Anssi Eriksson ja kolmossijalle pääsi Eva Sundgren. Esitimme kaikille kilpailijoille samat kysymykset ja näin he vastasivat:

Ensimmäinen palkinto, yksi sinkkiämpäri, Julle Mandariin, 3137 tykkäystä

1. Miltä nyt tuntuu?
Tuntuu? Niin… Olen kasvatuksessani oppinut, että on suuri riemu päästä tällaisessa kilpailussa edes ehdolle. Nyt ymmärrän, että tämä ei millään muotoa pidä paikkaansa. Voittaminen on orgastista. Se on kuin kuivan kauden jälkeinen monsuuni pihalla ilman sadettajaa, kuin kehon äärimmäisiäkin soluja vavahduttava autuus vapautettaessa edellisillan palak paneer takaisin luonnon kiertokulkuun.

Kuitenkin, kuten palak paneerin vapauttamisessa ja elämässä yleensä, myös tässä tapauksessa riemun jälkeen on seurakseni jäänyt lähinnä ontto ja arkinen tyhjyys. Voitosta kertominen kaikille kuuntelemaan suostuneille metron kanssamatkustajille auttoi tähän pari päivää, mutta siitäkin meni vähitellen maku. Toivottavasti uusia kilpailuja on siis luvassa jo pian!

2. Miten tästä eteenpäin?
Pääomasijoittajista kirjoittaminen herätti minussa valtaisan auttamishalun. En ollut koskaan todella ymmärtänyt, kuinka jotkut voivat olla niin köyhiä että heillä on vain rahaa.

Perustin hiljattain asian edistämiseksi hyväntekeväisyysjärjestön, jonka nimissä kierrämme onkimassa Pelastusarmeijan padoista kolikoita, joilla ostamistamme rievuista parsimme ystävineni avoautoihin kattoja. Lisäksi olen ajatellut valjastaa voittoni tuoman julkisuuden tämän tärkeän asian palvelukseen ja vaikka ensin emmin, olen emmittyäni nyttemmin liittynyt kansanliikkeeseen Liike Nyt!

3. Mitä on mielesi päällä juuri näinä aikoina?
Mieltäni on enenevissä määrin käynyt kalvamaan huoli maailman tilasta ja suunnasta. Etenkin siitä näkökulmasta, että kun kuolonkorinoissaan kähisevän myöhäiskapitalistisen maailmanjärjestyksen kouhotus käy näyttäytymään koko ajan irvokkaammalta parodiaversiolta itsestään, mahtaako satiirinkirjoittajille riittää töitä 2020-luvun Suomessa, vai onko se ensimmäisiä tekoälyttömyydelle ulkoistettavia tehtäviä. Ja jos on, millaisella työtoiminnalla kaltaiseni hunsvotti muka kuntoutetaan takaisin yhteiskuntakelpoisuuteen?

4. Palkinnoksi sinkkiämpäri vai Uutissirkuksen huppari?
Vaikein kysymys jäikin sitten viimeiseksi. Rahat vai kolmipyörä? Koko osallistumiseni tähän kilpailuun lähti liikkeelle siitä, etten ämpäriä omistamattomana ole kyennyt siivoamaan asuntoani sitten viimekesäisen muuton. Kuitenkin myös paidatta kuljeskelu näillä säillä on käynyt aiheuttamaan keskivartalossa punoitusta, johon lääkärini kiinnitti viime käynnilläni huomiota.

Huomasinkin pohdiskelevani tuossa äänestyksen etenemistä seuraillessani, että voittamisen sijaan olisi voinut olla sittenkin parempi sijoittua toiseksi ja vaihtaa sitten toinen ämpäreistä huppariin. Pannahinen sentään, olisi pitänyt kirjoittaa huonompi juttu. Noh, L-kokoiseen huppariin taidan kuitenkin nyt päätyä, sen lämmittämänä tarjennen sitten vaikka jonotella itselleni jostain ämpäriä.

Lisäksi Julle Mandariin haluaa mainita, että hän asuu Kulosaaressa vuokralla 60-luvulla rakennetussa elementtikerrostalossa. Pitkällisten eli lähes kaksi minuuttia jatkuneiden keskustelujen jälkeen päädyimme siihen, että kisamme onnellinen voittaja muutattaa nimensä maistraatissa Julle Mandariiniksi, jotta voimme pidättäytyä paljastamasta hänen oikeaa henkilöllisyyttään.

Toinen palkinto, kaksi sinkkiämpäriä, 1078 tykkäystä, Anssi Eriksson

Anssi
Anssi Eriksson valitsi voitokseen kaksi sinkkiämpäriä.

1. Erittäin hyvältä tuntuu. Kykenen vihdoin edes jossakin mittakaavassa samaistumaan Juha Miedon tunnelmiin Sapporossa 72, vaikka olemattomassa parrassani onkin aavistus vähemmän kuolaa, eikä mämmi useista yrityksistä huolimatta edelleenkään maistu.

2. Oikein hyvillä mielin. On lohdullista tietää, että vielä on ainakin yksi askel petrattavaa ennen vääjäämättömän alamäen alkamista.

3. Uutisia seuratessani päällimäisenä mielessäni pyörii se, voiko wc-paperirullien vaihdon kirjata kotitalousvähennyksiin?

4. Ehdottomasti kaksi sinkkiämpäriä. Kiitos.

Kolmas palkinto, kolme sinkkiämpäriä, 510 tykkäystä, Eva Sundgren

Pronssille kilpailussamme pääsi hän
Voittajafiilis korostui Eva Sundgrenin tunnelmassa heti kun hän pääsi tekemään valintaa kolmen sinkkiämpärin ja yhden hupparin välillä.

1. Fiilis on mitä mahtavin! Jos nämä olisivat missikisat, minut kuuluisi nyt itkeä tirauttaa ja kiittää kotijoukkoja kannustuksesta sekä vakuuttaa, että kolmossija on kyllin hyvä, samalla kun kiristelisin hampaita ja hautoisin jäyniä kilpasiskojeni päänmenoksi. Ai niin: terveisiä äidille! Ilman sinua en olisi tässä – tai missään muuallakaan. Kiitos kaikille tykkääjille, olette selvästi järkeviä ihmisiä.

2. Eiköhän tästä eteenpäinkin jatketa satiirin kunniakkaalla polulla. Nauru pidentää ikää, ja huumori on iloinen asia. On toki harmi, että työnteko haittaa vapaa-ajanviettoa ja satiirin kirjoittamista, mutta eihän sille mitään mahda, köyhiä kun ollaan, eikä raha puussa kasva.

3. Tärkeää on nyt pitää pää kylmänä – tai lämpimänä, jos ulkoilen pakkasessa – ja varoa, ettei tämä kunniakas kolmas sija pääse pahasti nousemaan päähän, sillä ylpeys käy lankeemuksen edellä ja maamme on tunnetusti täynnä kateellisia ihmisiä, kuten koko maailmankaikkeuskin. Oikeasti tärkeintä on kyllä maailmanrauha, niinhän missitkin sanovat.

4. Kyllä nyt on suuri kiusaus sortua ahneuteen, mutta ottaen huomioon kolmossijan saaneen artikkelini aiheen olisi varsin tekopyhää rohmuta itselleen peräti kolme ämpäriä, vaikkeivät ne muovisia olekaan. Mutta toisaalta tuollainenhan on ihan yleistä käytöstä poliitikoilta, joten miksen minäkin voisi?

Onko siinä hupparissa muuten huppu? Jos on, otan sellaisen. Jos ei, otan ämpärit. Niistähän saa koko perheelle persoonalliset sadekypärät, joiden avulla voi kaiken lisäksi kulkea kaupungilla aivan incognito. Lisäksi voi pestä lattioita mukavan yhteisöllisesti kolmestaan, jos haluaa.

Suurkiitos kaikille osallistujille!

Uutissirkus onnittelee voittajia ja kiittää jokaista kilpailuun osallistunutta! Kaikki kisan aikana julkaistut jutut olivat erittäin kovatasoisia.

Järjestämme Satiiriämpäri-kirjoituskilpailun jälleen noin vuoden kuluttua. Sitä odotellessa kuka tahansa voi toki edelleen lähettää tekstejään verkkolehteemme. Ryhdy siis satiirikoksi ja tarjoa juttuasi meille!

Tutustu voittajien uutissatiiriin!
26.12.2018: Lastentarhanopettajien palkankorotus suisti tuhannet pääomasijoittajat köyhyyteen
3.1.2019: Nieli jouluaattona hiilihydraatin – joutui tehohoitoon
20.11.2019: Muoviämpärit kielletään asteittain

Lue toki kaikki jutut, jotka julkaisimme Satiiriämpäri 2019 -uutissatiirikilpailussamme!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.