Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Suomalaisinnovaatio parantaa ajoturvallisuutta

Päijäthämäläinen startup-yritys testaa mopoauton ja älypuhelimen yhdistelmää, jossa tuulilasi toimii puhelimen näyttönä ja viestittely hoituu jalkiolla, jossa on 105 poljinta.

Mopoauto ja puu ottavat toisistaan mittaa
Oona Mäkinen tekstaa innokkaasti ajaessaan. Lempäälän keskustaan suuntautuvilla mopoautomatkoillaan hän joutui aiemmin helposti moottoritien kautta Tampereen keskustaan asti.

“Matka-aikani lyhenivät heti, kun sain tämän auton kokeiltavakseni vuoden alussa”, lempääläläinen Oona Mäkinen, 16, iloitsee.

“Vielä joulukuussa jouduin kouluun mennessäni kymmenenä aamuna Tampereelle, kun kavereilla oli niin kiinnostavia WhatsApp- ja Twitter-viestejä. Ensin ajoin tekstaillessani koulun ohi ja sitten päädyin moottoritielle. Yritin kyllä poistua heti seuraavalla rampilla, mutta koska päivitykset olivat niin mukaansatempaavia, pääsin oikealle reitille vasta Viinikassa.”

Mopoautoprototyyppiin asennettu jalkio muistuttaa tietokoneen näppäimistöä. Laitteen kehittänyt OurProjectIsGreatIsntIt Oy:n toimitusjohtaja Jari-Herkko Mäkinen näkee yrityksensä kasvupotentiaalin ennen kaikkea henkilöautomarkkinoilla.

“Liikenneonnettomuudet vähenevät, kun kuljettaja pystyy tarkkailemaan liikennettä tuulilasin kokoisen näyttönsä läpi samalla kun tekstailee jaloillaan. Mopoautot ovat pilotointia ja jo nyt käymme neuvotteluja suurimpien henkilöautovalmistajien kanssa”, Jari-Herkko Mäkinen kiteyttää.

“Mopoauto vaatii vielä
runsaasti kehitystyötä”

“En ole ollenkaan tyytyväinen”, sanoo mopoauto-älypuhelinyhdistelmäänsä viikon verran koekäyttänyt Jesse Hänninen, 17.

“Penkki pitäisi saada makuuasentoon, jotta mopoauton voisi sijoittaa omaan huoneeseen sängyn paikalle. Kun heräisi, lähtisi ajelemaan, nappaisi jostain autokaistalta aamupalan ja menisi kouluun.”

Suomen autokouluyrittäjien keskusliitto suhtautuu erittäin innostuneesti auton ja puhelimen yhdistämiseen. Liiton mukaan jalkion käytön harjoittelu voitaisiin yhdistää mopoautokorttiin ja ajokortin ykkösvaiheeseen.

“Toivottavasti lainsäätäjä ymmärtää, että sujuvan kymmenvarvasjärjestelmän opettelu vaatii hyvinkin 50 lisäoppituntia”, Suomen autokouluyrittäjien keskusliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Pekka Oja toteaa.

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 17.2.2015: Älypuhelin on nuorten naisten lemmikki
Yle 17.2.2015: Kännykän näpelöiminen auton ratissa nelinkertaistaa onnettomuusriskinTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.