Ainakin yhden nasaretilaisen ja yhden ateenalaisen miehen opetustulosten epäillään jääneen laihoiksi, koska he eivät ole hyödyntäneet tietotekniikkaa.
Nasaretilaisen oppilaat jäivät täysin ilman sähköistä oppimateriaalia, koska hän hoiti pääosan opetuksestaan puhumalla. Miehen tehottomuus tuli esille myös hänen suosimassaan ryhmäkoossa, joksi vakiintui 12 oppilasta.
Nasaretilainen yritti jakaa tietämystään laajemmille joukoille massaluennoimalla siellä, missä ihmiset muutoinkin liikkuivat. Hän työskenteli vapaana opettajana nykyisen Israelin suunnalla parituhatta vuotta sitten.
Nasaretilaisen menetelmien tehottomuuden seuraukset näkyvät vielä nyky-yhteiskunnassakin. Hänen opetustaan elämässään hyödyntäviä ihmisiä on maapallolla vain kaksi miljardia.
Vastaavia pitkälle tähän päivään ulottuvia esimerkkejä tietotekniikan opetuskäytön vähättelyn seurauksista löytyy myös Ateenasta, jossa esimerkiksi Aristoteles hoiti opetustaan niinikään täysin vailla tietoteknisiä apuvälineitä.
Eräiden lähteiden mukaan Aristoteles vältteli jopa koulukalustehankintoja ja kävelytti oppilaitaan perässään samalla kun puhui.
Oppimisen välttämättömistä edellytyksistä muissa aviiseissa:
TS 20.4.2013: Suomen koulut jäljessä tietokoneiden opetuskäytössä
Opetushallitus: Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttö Suomessa muuta Eurooppaa jäljessä
Yle 2.2.2013: Kari Haakana: Kiiltävä laatta on helppo ja väärä ratkaisu
Filosofia.fi: Aristoteles