Press "Enter" to skip to content

Aseet ja neuleet , Kulttuuri

Hiippa päässä ei pääse Köyliönjärvelle

Arkistokuvamme kirves ei liity tapaukseen.
Arkistokuvamme kirves ei liity tapaukseen.

Alasatakuntalainen isäntä ei salli uskonnollisia päähineitä osaksi työasuja. Tapaus sattui Köyliössä vajaat yhdeksänsataa vuotta sitten.

Talonpoika Lalli kielsi Köyliöön saapuneelta ruotsalaistaustaiselta piispalta hiipan käytön tammikuussa 1158. Piispa valitti kohtelustaan Lallille, joka ratkaisi asian lyömällä häntä kirveellä päähän.

“Jo perehdytyksessä kerroin, että hiippaa tai muuta täkäläiseen asuun kuulumatonta ei saa käyttää”, piispan opastamisesta Köyliönjärvellä huolehtinut Lalli sanoi.

Lalli totesi, että asia on turvallisuuskysymys. Alueen asukkaiden täytyy voida erottaa toinen alueen asukas hänen pukeutumisensa perusteella. Lallin mukaan myönnytys olisi voinut johtaa lisävaatimuksiin.

“Jos yhdelle katoliselle piispalle sallitaan hiipan käyttö, niin se pitää sallia kaikille.”

Piispa Henrik oli ensimmäinen kristitty Suomessa, joka kampanjoi kristinuskon ja siihen liittyvien tunnusten puolesta maassamme.

Asukysymyksen ratkaistuaan Lalli palasi kotiinsa piispan hiippa omassa päässään ja piispan sormus sormessaan. Ne osoittautuivat turvallisuusriskiksi, kuten Lalli oli arvioinutkin. Kun hän riisui hiippaa ja sormusta, sekä hänen päänahkansa että peukalonsa irtosivat.

Asiasta uutisoi tuoreeltaan Hemminki Maskulainen Piispa Henrikin surmavirsi -julkaisussaan 450 vuotta tapahtuneen jälkeen.

Lue Uutissirkuksesta myös:
30.10.2012: Lähes 10000 maahanmuuttajaa sai valtuustopaikan

Päähinekriittisyydestä muilla foorumeilla:
HS 3.5.2013: Turbaani päässä ei pääse bussin rattiin
Köyliön kunta: Lalli
Köyliö-seura: Pyhän Henrikin surmavirsi
Yle: Suuret suomalaiset, ehdokkaat: Lalli

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.