Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta , Uusimmat

Turku suojelee keskustansa muurilla

Jos uhanalainen erakkokuoriainen pääsee asettumaan kaupungin keskustaan, uusien pysäköintitilojen rakentaminen voi vaarantua pysyvästi.

Betonielementtimuuriin istutetaan 174 000 pulua. Pulut syövät ne erakkokuoriaiset, jotka onnistuvat livahtamaan rakenteen päälle.

Turun kaupunginhallitus päätti viimeöisessä hätäkokouksessaan suojella kaupungin keskustan noin 155 kilometriä pitkällä muurilla.

Reilun kolmen metrin korkuinen ja puolitoista metriä leveä betonielementtimuuri on ainoa keino estää uhanalaisen erakkokuoriaisen kotiutuminen kaupungin keskustaan.

Jos suojellut kuoriaiset alkavat pesiä Turun ruutukaava-alueella, keskustan pysäköintijärjestelyt vaarantuvat vakavasti. Kuoriaisen pesäpuuta ei esimerkiksi saa kaataa, vaikka se olisi suunnitellun pysäköintiluolan ajorampin edessä.

Muurin alittaville sisääntuloteille pystytetään tullipisteet, joissa kaikki saapuva liikenne tarkastetaan. Noin kolmestasadasta vartiotornista seurataan jatkuvasti myös ilmaa, jotta mahdollisesti tuulen mukana kulkeutuvat kuoriaiset saadaan käännytetyksi pois kaupungin keskustasta.

Tällä hetkellä erakkokuoriaisia on havaittu lähinnä Ruissalossa, mutta ainakin yhden kuoriaisen on nähty liikkuvan kaupunkialueella.

Turku tunnetaan maailmalla keskustansa kehittäjänä. Vielä 1980-luvun alussa kaupungin keskustan kehittämistä vaaransivat muutamat ennen 1960-lukua pystytetyt rakennukset, joista on kuitenkin vähitellen päästy eroon.

Aiempina vuosisatoina Turun keskustan kehittämisestä huolehdittiin säännöllisellä kulotuksella. Kun kaupunki paloi, tuhoutuivat myös rakentamista vaikeuttaneet suojellut eläinlajit.

Lue Uutissirkuksesta myös:
Uutissirkus 19.10.2011: Liiallinen tieto viivyttää Aurajoen kirjastosillan kaavamuutosta

Turun kaupungin keskustan kehittämisestä ja sen uhista muualla:
TS 9.1.2012: Erakkokuoriaislöytö uhkaa rajoittaa rakentamista Turussa
Turkulainen 4.1.2012: Turun on nyt panostettava keskustaan
Julius Murtojärvi: Nostalgiapläjäys – Turun Kauppatorin puretut talot

Kirjallisuutta:
Rauno Lahtinen: Turun puretut talot

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.