Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta , Uusimmat

Suomen armeija testaa talousohjelmiston sopivuutta kyberaseeksi

Pääesikunnan mukaan toukokuun alussa voimaanastuneet palkankorotukset kyettäneen uuden ohjelmiston avulla maksamaan lokakuun puolivälissä.

Mikäli tietotekniikkaratkaisu saadaan ujutetuksi myös muiden maiden armeijoiden käyttöön, sodat loppuvat maailmasta kokonaan. Ainakaan upseerit tai aliupseerit eivät ehtisi sotia, koska heidän kaikki aikansa kuluisi palkkojen odotteluun ja selvittelyyn.

Tietoverkkoase voi lamauttaa taistelutoiminnan kokonaan, koska jo tehtyjen työtuntien selvittely vie upseerien ja aliupseerien kaiken ajan.

Puolustusvoimain tuore taloushallintajärjestelmä osoitti kybersotakelpoisuutensa jo ensimmäisen käyttökuukautensa aikana loppukeväällä.

Järjestelmä autttoi tekemään erheitä sekä peruspalkkoihin että lisäkorvauksiin. Osa väestä sai liikaa palkkaa, osa liian vähän ja osan rahat menivät väärille tileille.

Puolustusvoimain mukaan tietoverkkoase täytti kaikki strategisen iskun kriteerit. Ongelmia oli sekä järjestelmässä, käyttäjissä, prosesseissa että tiedon siirrossa järjestelmästä toiseen.

24/7 ei riitä kyberaseen taltuttamiseen

Kun palkanmaksuepäselvyydet havaittiin, puolustusvoimat kokosi Tuusulan toimipisteeseensä avainosaajajoukon. Se teki töitä kahden viikon ajan 24 tuntia vuorokaudessa, mutta palkanmaksujärjestelmä paljastui luultua kestävämmäksi kyberaseeksi.

Järjestelmäongelman luonne teki virheiden ennaltaehkäisemisen vaikeaksi. Usein yhtä virhettä korjattaessa ilmaantui jokin uusi ongelma.

Asiasta kertoi viimeisenä puolustusvoimien uutislehti Ruotuväki.

Armeijan hovihankkijoina talousohjelmistokyberaseissa ovat viime aikoina olleet SAP ja Logica. SAP-yhtiö kuitenkin kiisti jo kesällä, että sen ohjelmistoa käytettäisiin puolustusvoimien palkanmaksuun.

Venäjä yhä kyberaseteknologian ykkönen

Kaikkien aikojen varmatoimisin kyberase on Venäjän armeijan hallussa. Takavuosina sen avulla onnistuttiin lykkäämään venäläisten sotilaiden palkanmaksua useilla kuukausilla. Monet IT-talot ovat jo vuosia yrittäneet saada selville Venäjän salaisen aseen toimintamekanismia siinä kuitenkaan onnistumatta.

Vielä 1990-luvulla venäläistä sotateknologiaa myytiin eniten helsinkiläisellä Hietalahden kirpputorilla, mutta kyberaseet loistivat sielläkin poissaolollaan.

Lue Uutissirkuksesta myös:
Tieto ja Accenture Suomen valtit kybersodankäynnissä?
Asiakas osasi käyttää Plussa-kortin itsepalvelulukijaa

Muita julkaisuja puolustusvoimain tuoreesta kyberasehankinnasta:
Ruotuväki 13.10.2011: Palkanmaksu saadaan kuntoon tänä vuonna
Aliupseeriliitto 11.8.2011: Palkkakaaos saatava loppumaan
Tietokone 16.6.2011: HS: SAP kiistää ongelmat puolustusvoimilla
Yle 14.7.2011: Puolustusvoimien heinäkuun palkkojen kohtalo selviää perjantaina
Yle 15.6.2011: Puolustusvoimien työntekijöitten palkanmaksu takkuaa uuden maksujärjestelmän vuoksi
Logica 27.5.2010 : Puolustusvoimat uudistaa palkkahallintoaanTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.