Press "Enter" to skip to content

Ruoka, juoma, meno muu, Talous , Uusimmat

Löytyykö ruokasijoituksista uusi turvasatama?

Ruotsissa ruoan kilohinta on kuluvalla viikolla kivunnut yli kolmentuhannen euron. Viisas sijoittaja löytääkin nyt elintarvikkeista sekä hyviä turvasatamia että oivia shorttauskohteita.

Suurimmat kilohinnat ja kurssinousut nähtiin Göteborgissa tänään käynnistyneessä kalahuutokaupassa, jossa ensimmäisistä hummereista maksettiin jopa 31600 kruunua kilo. Nousua viime vuodesta oli runsaat 300 prosenttia.

Hummeri elää suolaisessa vedessä, joten sen hinnoittelu pysynee pohjoismaisilla markkinoilla korkeana. Ruotsissa hummereita voi pyydystää Skagerrakin ja Kattegattin salmista sekä Öresundin lähistöltä. Pyyntikausi alkoi eilen.

Voissa spekulaatiomahdollisuuksia?

Ruotsin markkinoilla voi on kohdannut yllättävän kysyntäpiikin. Se on loppunut monista kaupoista lähes kokonaan.

Talouskirjoittajanerot Aki ja Turo Hämäläinen ovat sipaisseet salkkuunsa viime aikoina voita ja viinipulloja. Erityisesti tyhjissä Alkon pulloissa saattaa lyhyellä sijoitushorisontilla olla nousupotentiaalia.

Voipulan takana on ruotsalaisen maitotuotannon väheneminen ja laihdutusinnon katoaminen. Kuluttajien kiinnostus rasvaisiin tuotteisiin on jälleen lisääntynyt, joten voin kysyntä ylittää tarjonnan.

Voivuori on lähes tyystin hävinnyt koko Euroopasta. Sellainen löytyy vain yhdestä virolaisesta varastosta, jossa on tuhannen tonnin voierä.

Näkemyksemme mukaan Ruotsin markkina ennustaa myös Suomen tulevia trendejä. Niinpä olemmekin ostaneet pakastimeemme Prismasta 18000 kiloa voita.

Ruokasijoittaja ei joudu näkemään nälkää

Jos on päättänyt pelätä inflaatiota keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ja rajaa sijoituskiinteistöt salkkunsa ulkopuolelle, hinnoitteluvoimaiset elintarvikkeet ovat likimain ainut järkevä vaihtoehto. Kun pörssiosakkeiden kurssit laskevat, ruokasijoittajan jääkaappiin jää sentään syötävää.

Jääkaappiin valittavan elintarvikkeen tulee toki olla hinnoiteltu järkevästi. Hinnoittelun lisäksi huomiota kiinnitetään muiden muassa ruoan säilyvyysnäkymiin. Vaikka sijoitukset tehdään ensisijaisesti pitkälle aikavälille eli pakastamista silmällä pitäen, voimme ottaa myös spekulatiivisia erikoistilannekohteita, joiden parasta ennen -päivämäärä on lähellä.

Jos aikoo pitäytyä vain Suomen markkinoilla, varovainen sijoittaja ostaa Lidlistä ja myy nälkäisille yhden koon K-kaupan hinnoilla. Pääkaupunkiseudulla asuvalle shorttaajalle oivallinen paikka on Hakaniemen tori, mistä saa sulkemisaikaan esimerkiksi tomaatteja reilusti alle eurolla kilo.

Jos tähtäimessä on keskipitkän aikavälin tuotto, Hakaniemen hallissa laadukkaampaa tomaattikohdetta löytyy esimerkiksi Lavinnolta.

Alkon pulloissa spekulaatiovaraa?

Riskejä kaihtamaton sijoittaja sipaissee syksyn mittaan salkkuunsa myös muutaman tuhannen korillisen siivun Alkon tuotteita. Tyhjien lasipullojen pantti on pitkään pysytellyt kymmenessä sentissä, mutta ennustamme asiaan muutosta ensi talvena.

Kun Alkonkin pullot voi alkaa palauttaa mihin tahansa Palpan automaattiin missä tahansa ruokakaupassa, niiden panttia ehkä tarkistetaan ylöspäin.

Yleensä rakenteelliset muutokset vaikuttavat palautuspullojen hintaan. Näin kävi viimeksi vuonna 2002, kun euro tuli käyttöön ja tyhjien lasipullojen pantti nousi yhdessä yössä 50 pennistä kymmeneen senttiin.

Emme omista hummereita emmekä tomaatteja. Omistamme voita ja 12 000 tyhjää viinipulloa. Meillä on jääkaapissamme myös yksi S-ryhmän 50 euron ravintolalahjakortti.

Ruokasijoitusmahdollisuuksista ruotsalaisittain:
Göteborgs Fiskauktion: Prisnoteringar
SvD: Rekordpris för premiärhummer
DN: Plånboken öppnas för hummern
SvD: Inte ens i Småland finns det smör

Suhdannehorisontin turbulensseista kotimaisin linssein:
Piksu: Suhdannekello on nyt neljä ja laskettelemme laskusuhdannetta
Wyatt Earpin sijoituspäiväkirja: Jokainen dippi ei ole ostopaikka
Wyatt Earpin sijoituspäiväkirja: Läskit pois sijoitussalkusta laskukautta varten
80+ päivässä osakesijoittajaksi: Rikastumisopas yrittäjiksi aikovilleTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.