Huoltaja voi nyt ladata pienokaisensa kännykkään sovelluksen, jolla lapsi voi antaa palautetta omaan varhaiskasvatusyksikköönsä ja arvioida päivänsä 1-5 tähdellä. Lisäksi palautelomakkeessa on kohta, johon lapsi voi kirjoittaa 2000 merkkiä ja eritellä päivän kokemukset.

Tämä kaikki lähti liikkeelle Kuntaliitosta, joka havahtui viime kesän lomallaan siihen, ettei varhaiskasvatuksen valvonta ole käyttäjien eikä huoltajien hallinnassa. Varhaiskasvatuksen laaduntarkkailuun halutaankin nyt työkaluja ja palautusjuomaa.
Elokuussa uudet palauteohjeet jaettiin kaikille Suomen kunnallisille päiväkodeille ja perhepäivähoitajille.
”Lapsen päivästä saa usein epämääräisiä kommentteja, kuten hyvin on mennyt, on nukuttu, leikitty ja syöty hyvin. Missä on lapsen syvempien tuntojen ja ajatusten dokumentointi ja niiden välittäminen huoltajille”, kertoo ja kysyy juoksemalla tavoitettu Erkka-Iivo Iniö.
Erkka-Iivo kertoo tarkkailevansa tilannetta omassa päiväkodissaan ja kuuntelevansa henkilökunnan ja huoltajiensa välistä keskustelua.
”Ymmärsin, että minun kokemuksiani varhaiskasvatuksessa käsitellään vain varhaiskasvatussuunnitelmassa ja sen tarkastuksessa kerran vuodessa. Näissä tilanteessa koen, että lailliset huoltajani ja henkilökunta puhuvat pääni yli”, kertoo Erkka-Iivo ja vääntää samalla muoviharavaa mutkalle.
”Uskon, että palautteeni ovat tähän asti olleet oivaltavia ja olen keskustellut myös ryhmätoverieni kanssa asiasta. Uskon myös, että palautteista tulee rakentavampia, kunhan opin kirjoittamaan ja ehkä lukemaankin”, Erkka-Iivo huikkaa, kiipeää ketterästi narutikkaita myöten ylös ja työntää samalla leikillisen riehakkaasti toverinsa pois liukumäestä.
Kuntaliiton varhaiskasvatuksesta vastaava varhaiskasvatuksen vastaava alemman kasvatuksen ja opetuksen sektorin varhaiskasvatuksen ylempi hallintovirkahenkilö Maikku Mäki-Maikkula vastasi Uutissirkuksen kysymyksiin seuraavasti:
”Ei ole ollut ongelma, mutta voi tulla.”
”Meihin otti yhteyttä huolestunut kuntalainen, konsultti ja asiantuntija.”
”Lapsi laittaa niin monta tähteä kuin päivä ansaitsee ja tarkemman palautteen hän kirjoittaa sähköisessä lomakkeessa olevaan kenttään.”
”Tekosyitähän aina löytyy. Lopulta ihminen osaa aika paljon, jos vain vähän näkee vaivaa.”
”Me emme saa tästä mitään, varhaiskasvatusyksikkö saa ensikäden tietoa jäsennellysti ja huoltajat saavat materiaalia Turun seudun mamit -Facebook-ryhmäänsä.”
”Ei ole.”
”Palautusjuoma tuli mukaan vahingossa, eikä liity tähän mitenkään. Emme kuitenkaan poista sitä, sillä varhaiskasvatuksesta on tullut hyvää palautetta vanhempien jättämistä palautusjuomista. Sen saa laittaa kotitalousvähennykseen.”
Toimintakauden lopulla jokainen päiväkoti raportoi saamansa palautteet, yhteenvedon ja ratkaisuehdotukset Kuntaliitolle ja silloin päätetään, jatketaanko toimintaa.
Teksti: Liisa-Leena Kouvo-Mattila, Väli-Maarian päiväkodin Pöpönassut-ryhmä, Satiiriämpäri 2025 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2025 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-, Instagram- ja Mastodon-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2025-kisan jutut, tykkää ja jaa ja sähköpostita niitä aivan helkkarinmoisella tavalla ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.