Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Satiiriämpäri-kisan voittaja: ”Katuisin loppuelämäni, jos en tarttuisi tähän mahdollisuuteen”

Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailumme kultamitalisti aikoo riemuiten vastaanottaa kisan ensimmäisen palkinnon eli ilmaisen ämpärin.

”Minulle ei ole koskaan aiemmin tarjottu ilmaista sinkkiämpäriä, vieläpä yksin kappalein”, onnellinen voittaja Silvia Häntälä toteaa.

mustavalkoinen kissa vaaleahiuksisen naisen olkapäällä
Kuva: Kultamitalisti Silvia Häntälän kotialbumi.

Kisan kakkonen on Mikko Lievetsalo. Uutissirkus tavoitti voittajat erikoishaastatteluun.

Kultaa: Silvia Häntälä, 1808 FB-tykkäystä ja -jakoa.

1. Saavutit voiton jutullasi Kissa-aiheisessa keskusteluryhmässä ei solvattu ketään lähes kahteen tuntiin. Miltä nyt tuntuu? Kissa kiitoksella elää, mutta kyllähän tämä on niitä elämän hetkiä, jotka saavat kehräämään tyytyväisyydestä.

2. Miten tästä eteenpäin? Voitto kasvatti itseluottamustani siinä määrin, että lupaan avata yhden keskustelun jollakin kissa-aiheisella keskustelufoorumilla kuluvan vuoden aikana. Tiedän lupaavani paljon ja ottavani tietoisia riskejä, mutta ajattelen myös, että konstit on monet, kun kissalla pöytää pyyhkii.

3. Mitä on mielesi päällä juuri näinä aikoina eli mikä sinulle on enemmän tai vähemmän tärkeää? Voiton hurmassakin haluan muistuttaa uutistekstini lukijoita siitä, että siinä kuvaamani poikkeustilanne on harvinainen ja epätodennäköinen. Erityisen epätodennäköistä sen toistuminen on keskusteluryhmissä, joiden otsikoissa esiintyy adjektiivi “rento”.

Solvaamatonta keskustelukulttuuria pelkäävät voivat mielestäni aivan huoletta liittyä foorumeille, joiden otsikot ovat tyyliä “Me rennommat kissaharrastajat”. Kissamme-ryhmän tapahtumasarja on tällaisilla foorumeilla käytännöllisesti katsottuna mahdoton.

4. Haluatko vastaanottaa palkinnoksesi yhden ilmaisen sinkkiämpärin vai tahdotko kieltäytyä siitä? Minulle ei ole koskaan aiemmin tarjottu ilmaista sinkkiämpäriä, vieläpä yksin kappalein. Katuisin loppuelämäni, mikäli en tarttuisi tähän mahdollisuuteen.

5. Ja vielä kotikuntasi omakotitonttilahjoituksia varten tiedustelemme oikeaa nimeäsi. Etunimeni on Silja, sen saa julkaista.

Hopeaa: Mikko Lievetsalo, 1488 FB-ylistystä

1. Saavutit voiton jutullasi Mies yllättyi: ”En joutunutkaan vaihtamaan sukupuoltani asepalveluksen välttämiseksi”. Miltä nyt tuntuu? Ilahduin niin, että soitin heti naapurini ovikelloa tämän ilouutisen kertoakseni. Hän ei kuitenkaan ollut kotona, joten printtasin juttuni ja pudotin sen hänen postiluukustaan.

2. Miten tästä eteenpäin? Ei kai tässä mitään. Töitä on liian vähän, mutta tämä kakkossijani näyttää varmaan hyvältä CV:ssä. Minullahan on lisäksi plakkarissa jo yksi kieltäytyminen Satiiriämpäri-kultamitaliämpäristä vuodelta 2021. Tuona vuonna ne taisivat kylläkin olla maksullisia.

3. Mitä on mielesi päällä juuri näinä aikoina eli mikä sinulle on tärkeää tai vähemmän tärkeää? Haluaisin löytää koiran, mielellään läheltä yliopistoa. Sellaisen pikkuilmoituksen ajattelin laittaa lehteen.

4. Kisamme kakkospalkinto on kaksi ilmaista sinkkiämpäriä, Tahdotko vastaanottaa ne? Laittakaa tulemaan tänne vaan. Puen ylleni bikinit ja tanssin ämpäreiden kanssa TikTokissa ja Instassa. Ryhdyn siis influensseriksi.

5. Saammeko julkistaa oikean nimesi? Suomessa ja etenkin internetissä on pitkät perinteet satiirin väärinymmärtämisessä, joten vain etunimen, joka on kuin onkin Mikko. Kun kotikuntani lahjoittaa minulle omakotitontin, se varmaan löytää tiensä perille Uutissirkuksen kautta. Tosin jos tontti on kaukana keskustasta, voitte antaa sen palkinnoksi ensi vuoden Satiiriämpäri-voittajalle.

Pronssia: Matti Tervasalmi, 1282 Facebook-riemastusta Pronssimitalille nousi juttu Fifa vie oluet myös MM-kisojen TV-katsojilta. Emme onnistuneet tavoittamaan tekstin kirjoittajaa haastattelua tai kolmen ilmaisen ämpärin lahjoittamista varten.

Suomessa valtava
satiirikkopotentiaali

Nyt päättynyt kaikkien aikojen viides Satiiriämpäri-kisamme osoitti jälleen kerran, että maassamme on sen kokoon nähden valtava satiirikkopotentiaali. Näitä ihmisiä löytyy muualtakin kuin Suomen eduskunnasta, joskin kansanedustajien suosimat aiheet näyttävät innostavan myös muita satiirikkoja.

Voittajat valittiin heidän juttujensa saamien yhteenlaskettujen Facebook-tykkäysten, jakojen ja kommenttien perusteella. Näitä lukuja voi tarkastella kirjautumalla Facebookiin, etsimällä Developer-sivuilta Sharing Debugger -työkalun ja kopioimalla haluamansa jutun linkin linkkikenttään.

Todennäköisesti järjestämme Satiiriämpäri-kisan jälleen kuluvan vuoden marraskuussa. Nuoret ja vanhat satiirikot voivat toki hakeutua maakuntakirjeenvaihtajiksimme juttutarjouksillaan milloin tahansa.

Kun kilpailu ei ole meneillään, emme pakota julkaisukynnyksen ylittäneen jutun kilpailijaa vastaanottamaan edes ilmaista ämpäriä. Rahapalkkioita jutuista pystymme tarjoamaan joissakin harvinaisissa poikkeustapauksissa, eli silloin kun juttu on saavuttanut jättiläismäisen lukijamäärän. Aktiivisimmille maakuntasatiirikoillemme olemme toki kyenneet joinakin vuosina tarjoamaan lounaan.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.