Turussa vuonna 1229 käynnistynyt julkisen liikenteen suunnittelu etenee. Kaupungista tihkuneiden tietojen mukaan Turun joukkoliikenne hoituu tehokkaimmin henkilöautoilla.
Vastikään superhenkilöauton käyttöä selvittänyt Mikatapio Laine kertoo, että raitiovaunureittien rakentamisesta ei tarvitse äänestää lähivuosina, koska henkilöauto on Turun taloudellisin joukkoliikenneratkaisu.
Hänen selvityksestään käy ilmi, että henkilöauto ei tarvitse johtimia, raiteita tai hankeyhtiötä.
”Eikä tule kuluja palkoistakaan, kun kaikki ajavat itse”, painottaa Ravattulassa sijaitsevalta pysäköintialueelta tavoittamamme Laine.
”Jos kaupunki valisee superhenkilöautot, sen ei juurikaan tarvitse investoida. Perusinfra eli kadut, tiet ja kujaset ovat jo valmiina.”
”Ja mikäli aurauksesta ja katuvaloista vähän tingitään, niin voi syntyä jopa säästöjä, joilla sitten voidaan tehdä superhenkilöautoilun vaatimaan infraan vielä pientä säätöä.
Superhenkilöautot voisivat kulkea jopa sadan kilometrin tuntinopeudella joukkoliikenneasiakkaan kotoa lähimpään markettiin. Tämä edellyttäisi taajamien nopeusrajoitusten nostamista.
Mahdollisimman tehokkaan liikenteen mahdollistamiseksi joitakin rakennuksia kuten tuomiokirkko ja Turun linna jouduttaisiin ehkä purkamaan.
”Kadunkulmiin tarvitaan loivennuksia ja kallistuksia, jotta superhenkilöautot voivat saavuttaa niille nyt hahmottelemani tuntinopeuden”, Laine täsmentää.
Turussa perinteisesti vain köyhät ovat käyttäneet kulkemiseensa muuta kuin henkilöautoa. Poikkeuksen ovat tehneet muutamat alkoholin suurkuluttajat, jotka ovat liikkuneet taksilla.
Joukkoliikenneselvitys käynnistyi Turussa vuonna 1229, kun Suomen piipanistuin siirrettiin Nousiaisista Turun Koroisiin. Kaupungin joukkoliikenteen lopulliset ratkaisut lyötäneen lukkoon vielä kuluvan vuosituhannen aikana.
Uutissirkus seuraa tilanteen kehittymistä hetki hetkeltä tai jotain.