Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Rajuja skandaaleja Satiiriämpäri-kilpailussa: Voittaja paljasti oikean nimensä, pronssimitalisti kieltäytyi palkinnosta

Uutissirkuksen Satiiriämpäri-kirjoituskilpailun voittaja tekee historiaa. Paitsi että hän voitti kisan jo toistamiseen, hän julkisti myös oikean henkilöllisyytensä.

Mies keinutuolissa
Satiiriämpäri 2022 -voittaja arvioi, että vähemmän tärkeää näinä aikoina on esimerkiksi kampauksen siisteydestä huolehtiminen.

Satiirinkirjoituskilpailumme kultamitalisti Julle Mandariin astuu esiin nimimerkkinsä takaa ja kertoo, että hänen oikea nimensä on Juho Mertanen. Mertasen Satiiriämpäri 2022 -voittajajuttu ”Piristymiskehotus paransi Pertin masennuksen” keräsi äänestysajan kestäessä 1926 tykkäystä.

Edellinen Mertasen voitto oli kaikkien aikojen ensimmäisestä Satiiriämpäri-kilpailustamme vuodelta 2018.

Onnellinen kultamitalisti asettautui sähköpostinsa ääreen tukevaan haastatteluasentoon.

Miltä tuntuu nyt, kun saavutit Satiiriämpäri-voiton toista kertaa, onko tässä ehkä aistittavissa jukkaviikilämäisiä tunnelmia?

Aivan aluksi tahdon kiittää kaikkia Suomen Perttejä ja Pirkkoja, jotka ovat piristymiskehotuksista ja epätasaisesta palvelujärjestelmästä huolimatta jaksaneet hakea apua mielenterveytensä heikkenemiseen. Pyytäminen on ensimmäinen askel kohti saamista tässäkin asiassa.

Mitä henkilökohtaiseen tasoon tulee, niin edellisen voiton jälkeinen mediapyöritys ehti juuri ja juuri laantua ennen tätä, joten ei varmaan auta kuin orientoitua seuraavaan myllytykseen. Toivottavasti toimittajat jättävät tällä kertaa roskikseni tonkimatta.

Muilta osin tuntuu oikein mainiolta! Ja on kyllä pakko myöntää, että heti voitosta kuultuani aloin viljellä itsestäni tuplavoittajanimityksiä, kuten juurikin vitsailun Viikilä, sutkausten Spielberg, röhönaurujen Ruudolf ja kujeilun Curie (vai olikos se nyt amerikkalaisittain sitten Carey?). Näiden leviäminen muiden kuin omaan käyttööni on kuitenkin vielä työn alla.

Miten tästä eteenpäin?

Julkisuuden ja muiden ei-toivottujen lieveilmiöiden välttämiseksi lähiaikojen suunnitelmanani on kulkea julkisilla paikoilla maski kasvoillani ja pitää vähintään kahden metrin väli toisiin ihmisiin. Suosittelen tätä muillekin! Kotipiirissä jatkan kuin mummo lumessa: kissalla pöytää pyyhkien.

Mitä on mielesi päällä juuri näinä aikoina eli mikä sinulle on tärkeää tai vähemmän tärkeää?

Kansainvälisen kulkutaudin pyörteissä tärkeäksi ovat nousseet arkirutiinit, läheisten kanssa tekemisissä pysyttely ja luonnossa liikkuminen. Olen tuuminut, että kun isoihin ja kaukaisiin maailman asioihin voi vaikuttaa vain vähän, kannattaa keskittyä niihin pieniin ja lähellä oleviin jotka ovat yhä omassa päätäntävallassa. Ja kirjoitella huumorijuttuja.

Tämä on toiminut yllättävänkin hyvin ja mahdollistanut myös toisten tukemista sekä työssä että siviilissä. Vähemmän tärkeinä puolestaan olen kokenut hiuskuontalon siisteydestä stressaamisen, somekohuista perillä pysymisen ja piristymiskehotusten jakelemisen.

Voittajajuttusi kertoo masennuksesta. Mikä on oma suhteesi mielenterveysasioihin?

Kaksisuuntainen. Yritän vahvistaa omaa ja kanssaihmisten mielenterveyttä niillä keinoilla, joita käyttööni on päätynyt, ja siinä ohessa opetella uusia toimimattomien tilalle. Välillä onnistuu hyvin, välillä taas paremmin. Hyvää kulkee myös toiseen suuntaan, sillä tienaan lanttumaakaroinnilla elantoni.

Valitsetko palkinnoksesi ilmaisen sinkkiämpärin vaiko kirjan?

Ämpärin, ehdottomasti ämpärin. Vaikka edellisestä voitosta palkinnoksi valitsemani huppari onkin lämmittänyt, ymmärsin heti sen postista saatuani, että kyllähän elämän oikeasti elämisen arvoiseksi tekee vain jonottamatta saatu ämpäri. Nyt tämäkin vahinko onneksi korjautuu ja pääsen vihdoinkin simuloimaan tulevien hallintotasojen yhteispeliä eli kantamaan vettä avannosta toiseen.

Hopeamitalisti
käyttää palkintonsa
sisustamiseen

Äänestysajan loppumetreille asti tiukassa kamppailussa hopeamitalin sai Keijo Kettu jutullaan ”Sanna meni saunaan, jätti luurin naulaan”. Keijon oikea etunimi on Ilkka.

Mies kiikaroi
Maakuntakirjeenvaihtajana lukijoille jo tutuksi tullut hopeamitalistimme vaanii mielellään uutisaiheita ja lähikaupan tarjouksia.

Miltä nyt tuntuu?

Olo on tyrmistyksen ja pöyristyksen sekainen. En osannut odottaa tällaista jutulla, joka oli äkillisen inspiraation varassa kirjoitettu. Pääministerin puhelinkohun kaltaisiin aiheisiin tarttuminen on kuin hyppäisi liikkuvaan junaan – on oltava nopea, ja joskus homma jopa onnistuu. Kiitokset Uutissirkukselle kilpailun järjestämisestä ja kaikille jutusta tykänneille peukuista!

Miten tästä eteenpäin?

Ei muuta kuin uusia aiheita kiikaroimaan! Eiköhän runosuoni taas pulppua, kun maailmalla ja kotimaassa tapahtuu jotain ihmeellistä. Kansan tahto on puhunut, peukkumäärä kertoo mistä ihmiset tykkäävät. Tämän pitäkööt kaikki mitalistit nöyränä mielessään.

Mitä on mielesi päällä juuri näinä aikoina?

Nykyisten hektisten aikojen voittajia ovat ne, jotka malttavat välillä kavuta yksikseen uuninpankolle fundeeraamaan asioita, irrallaan uutis- ja somevirrasta. Luovuus vaatii lepoa, ellei välillä jopa laiskuutta.

Voittajajuttusi liittyy politiikkaan ja mediaan. Mikä on oma suhteesi niihin?

Olen epäpoliittinen henkilö, mutta seuraan politiikkaa mielelläni sivustakatsojana. Sieltä tuppaa löytymään hyviä kirjoittamisen aiheita. Media taas… aika hyvät suodattimet pitää olla, että saa seulottua oleelliset uutiset silikonirintalööppien takaa. Mutta kun median ja politiikan irvokkaat puolet yhdistetään, saadaan aikaan monta hyvää uutissirkusjuttua!

Kirjapalkinto vai kaksi sinkkiämpäriä?

Sinkkiämpärit ovat pikantti lisä sisustukseen.

Pronssimitalistikin
tekee historiaa –
kieltäytyy palkinnoista

Myös Satiiriämpärin tämänvuotinen pronssimitalisti, taiteilijaniemllä Iida Juulia Heino kisaan osallistunut Ida tekee historiaa. Hän on kaikkien aikojen ensimmäinen palkintopallille nouseva osallistujamme, joka kokonaan kieltäytyy ilmaisten ämpärien vastaanottamisesta. Pronssimitalistille niitä olisi ollut tarjolla kolme kappaletta.

nainen huppu päässään
Pronssimitalistimme mielen päällä tärkeimpänä on tällä hetkellä Helsingin Honkasuon metsä ja vähemmän tärkeänä diskonttaus.

Ida saavutti kirjoituskilpailumme kolmannen sijan jutullaan “Helsinki julistautuu Euroopan luontokatopääkaupungiksi“. Lukijat antoivat 384 tykkäystä.

Samat kysymykset kuin muillekin voittajille: Miltä nyt tuntuu?

Hyvältä tuntuu muuten, jos en olisi sattunut huomaamaan, että Helsinki aikoo helmikuussa kaataa jutussa mainitun Honkasuon metsän. Siksi tuntuu huonolta.

Miten tästä eteenpäin?

Saattaa olla että tämän menestyksen sokaisemana en kirjoitakaan enää vain pöytälaatikkoon.

Mitä on mielesi päällä juuri nyt?

Tällä hetkellä tärkeimpänä mielen päällä Honkasuo ja muut uhatut lähimetsät. Vähemmän tärkeänä mielessä diskonttaus.

Voittajajuttusi liittyy kaupunkiympäristön suojeluun. Mikä on oma suhteesi asiaan?

Kaupunkiluonto pitäisi suojella ja harmittaa kun ei ole jo suojeltu. Kun on tämä biodiversiteettikriisi meneillään ja kaikkea.

Kirjapalkinto vai kolme sinkkiämpäriä?

Mieluiten kieltäydyn kaikista palkinnoista, sillä yritän välttää turhan materian kertymistä jo ennestään liian täysiin kaappeihin.

Satiiriämpäri taas
noin vuoden kuluttua

Uutissirkus onnittelee voittajia, kiittää kaikkia osanottajia ja järjestää Satiiriämpäri-kirjoituskilpailun perinteiseen tapaan jälleen tulevan marraskuun ja tammikuun välisenä aikana. Kisan palkinnot ovat vähintään yhtä erinomaisia kuin tälläkin kertaa.

Kaikkien aikojen viidettä satiirinkirjoitusmittelöä eli Satiiriämpäri 2023 -kilpailua odotellessa voit toki harjoitella voittoasi kirjoittamalla jo nyt jutun tai useamman Uutissirkukseen.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.