Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Yritys palkkasi työharjoittelijan vakinaiseen työsuhteeseen

Turun TE-toimisto sai joulukuussa tietoonsa epäilyn vakavasta väärinkäytöksestä. Kokeneen kahvilayrittäjän arveltiin palkanneen yrityksessään työharjoittelijana toimineen nuoren henkilön vakinaiseen työsuhteeseen.

Arkistokuvamme kahvinkeitin ei liity tapaukseen.

Palkattu oli ilmoittanut työvoimaviranomaiselle itse, ettei tarvitse enää viranomaisen palveluita.

“En olisi mennyt kertomaan mitään, jos olisin tiennyt millainen soppa tästä syntyy”, kertoo 32-vuotias Kerttu Joukylä.

“Valmistuin nopeasti maisteriksi, mutta ihan vähän vain olin työttömänä. Menin työkkärin kirjoille, ja sitä kautta pääsin työharjoitteluihin. Ensin tein pitkien pätkien harjoittelut kaikilla lähialueen hyväntekeväisyyskirpputoreilla, ja lopulta päädyin tänne kahvilaan”, Joukylä kertoo.

Kahvilayrittäjä Pirkko Mokkaa Joukylän reipas asenne työntekoon vakuutti.

“Olen pyörittänyt tätä aina puolisoni kanssa, mutta mieheni ei ole moneen vuoteen enää pystynyt sairautensa vuoksi työskentelemään. Aikoinaan kuulimme työvoimatoimiston tarjoamista työntekijöistä ja tartuimme tilaisuuteen. Meidän ei edes tarvinnut maksaa niille nuorille mitään”, Mokka kertoo innoissaan.

“Olivat ne jotkut kyllä aika onnettomia. Miten työnvälitys oikein lähettää sellaisia työntekijöitä? Eikö niiden työhaluttomien pitäisi olla koulussa?” hän hämmästelee.

“Mutta sitten tuli Kerttu”, Mokka iloitsee.

“Niin ihana ja reipas, eikä enää niin nuori. Tietää elämästä jotain. Ja nyt kun alkaa olla vaihtoehtoina sulkea tämä paikka lopullisesti, tai luovuttaa vastuu uudelle omistajalle, niin ajatuksenani on nyt ollut opettaa Kerttu tämän pyörittämiseen ja yrittäjyyteen. Hän voi myöhemmin jatkaa tästä omillaan, asiakaskuntakin on jo valmiina.”

Joukylän palkkaaminen ja pudottaminen työvoimaviranomaisen listoilta sekoitti Turun TE-toimiston kirjanpidon kolmeksi viikoksi.

“Emme suostu uskomaan sitä! Tämä ei missään nimessä ole tarkoituksemme”, vastaa työnvälittäjien lakimieskerhon puheenjohtaja Tuomas Pykäläinen sähköpostitse.

“Yrittäjälle ei selvästikään ole täsmennetty työharjoittelijoiden tarkoitusta. Eihän niitä pidä palkata.”

Pykäläinen on perehtynyt asiaan sanktioiden toivossa.

“Kaikki vaikuttaa harjoittelijan suhteen menneen sääntöjen mukaisesti kirpputoreineen, ja yrittäjä on aiemmin esimerkillisesti ketjuttanut harjoittelijoita. Tällaiset palkkaamistoimenpiteet ovat kuitenkin erittäin harvinaisia, ja yleensä näissä tilanteissa asetamme työntekijälle työn vastaanottamisesta johtuen pitkän karenssin.”

“Olen ymmärtänyt tämän kahvilatyöntekijän aikovan yrittäjäksi, joten voimme kieltää häneltä oikeuden uusien henkilöiden palkkaamisiin, ellei yrityksessä käytetä meidän lähettämiä työharjoittelijoita”, Pykäläinen kaavailee.

Teksti: Tina Tanner, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.