Press "Enter" to skip to content

Talous

Alepiiri pyörii – kauppa ottanut pillipiiparin roolin

Edellisvuosien tapaan kaupat eivät itsekään malttaneet odottaa alennusmyyntien alkamista, vaan potkaisivat ne näyttävästi käyntiin jo reilusti ennen joulua.

mainoskyltti Black Friday yleisperuna –37% 0,49 1 kh pussi
Arkistokuvamme ei liity tapaukseen.

“Onhan se näin jälkikäteen myönnettävä, että hintojen pudottaminen yhdessä yössä on ollut henkistä väkivaltaa kuluttajia kohtaan, ja pyydämme sitä vilpittömästi anteeksi2, pahoittelee nappikauppa.comin toimitusjohtaja Sixten Järvinen.

Alennusmyyntien sääntely juontaa tarjousten perässä juoksemisen ja niin kutsutun hamstraamisen tapaan juurensa aikaan, jolloin käpylehmän jalat taitettiin pajusta ja kynsilakan virkaa toimitti edamin punainen kuori.

“Koemme myös, että joululla uhkailu ja sen varjolla ostattaminen on sekin ollut ikävä kulttuurillinen jäänne 1900-luvulta. Nyt haluamme myydä ihan jokaiselle kaikkea halpaa jo ennen välipäiviä”, Järvinen hymyilee.

Tämän joulun halutuimmat lahjat – kulta, suitsukkeet, mirhami sekä Kim Kardashianin häpyhuulet -paletti – myytiin loppuun monissa liikkeissä jo black friday -mässäjäisissä marraskuussa. Järvinen neuvoo pitämään kuitenkin silmät auki:

“90 prosenttia meiltä tilatuista paketeista palautuu meille avaamattomina, ja varasto voi näin ollen vielä täydentyä lähiviikkojen aikana.”

Palauttelu asiantuntijoiden kiistakapulana

Nettikauppatilausten palautusten on laskettu kasvaneen vuodessa suht paljon. Nappikauppa.comin Sixten Järvisen mukaan mieltään saa aina muuttaa, mutta kuluttajatutkimuksen emeritaprofessori Alma Heino ei yhdy Järviseen:

“On hyvä, että kehittyvissä maissa vaivalla valmistettu tavara saadaan siirrettyä kaupan hyllyltä suomalaisten kotien hyllyille. Tehdään tilaa uudelle, kevään puhvihihalle ja pastelliväreille”, hän sanoo.

“Palauttaa ei kuitenkaan pitäisi, sillä vastuu omista valinnoista on kannettava. Jos vaate kinnaa, niin hyväksytään se silti sellaisena kuin se on.”

“Kehopositiivisuus on jo opittu, nyt aika alkaa olla kypsä tekstiilipositiivisuudelle. Tähän on moni uudestisyntyneen Aholaidan myötä onneksi kasvanutkin. Haluan myös muistuttaa, että hutiostojen hyväksymiseen perustuu myös moni muotivillitys, kuten oversized-vaatteet ja matalalantiofarkut.”

Alelokit ovat aikamme metsästäjä-keräilijöitä

Cyberostaja ja -palauttaja Jasmiina Kärnälle on sama, sopiiko nettivaateostos päälle vai jääkö se käyttämättömänä kaappiin.

“Se fiilis, kun sä löydät jonkun melkein lopussa olevan tuotteen, jota sä oot halunnut ihan sikana jo kaks tuntia. Priceless.”

Kärnä ei tilaa tarpeeseen vaan haluun löytää jotain eksklusiivista tai viedä sitä muiden nokkien edestä. Löydöistään hän postaa kuvakaappauksia ja puheita sometileilleen jo ennen kuin itse paketti ehtii perille.

“Itse asiassa aika harvoin mä edes jaksan avaa niit pakettei, monesti ne jää noutamattakin tai mun äiti hakee ne. En mä ees muista, mitä mä oon tilannut, koska elämä.”

Kärnä on tarkka alelokki, jolle kelpaa tavara kuin tavara, kunhan sitä on alennettu riittävästi. Suurimman säästämisen ilon hän kokee hankkiessaan Stockalta kallista merkkitavaraa, joka on alennettu Sokoksen hintoihin. Ekologisuuden nuori nainen huomioi etsimällä ostettavaa myös nettikirppareilta.

“Joulun jälkeen laitoin hakusanaksi ‘joululahja’. Toisten jämistä voi löytyä kaikkee mitä ei ees eka tiennyt haluavansa”, Kärnä vinkkaa.

Teksti: Hannu Hurja, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.