Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Rahoituslaitokset kauhuissaan: Perheenäiti kirjautui verkkopankkiinsa taskulaskimella

Joutsenossa sattunut tietoteknisesti sangen erikoinen tapahtumaketju on saanut myös kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijat huolestumaan. Eniten puhuttava ongelma tällä hetkellä on se, millä rikosnimikkeellä perheenäidin suorittamaa hakkerointia lähdetään edistämään.

luottokortin kokoinen taskulaskinta muistuttava tunnuslukulaite vasemman käden peukalon ja eyusormen välissä
Arkistokuvamme tunnuslukulaite ei liity tapaukseen.

Tapahtumaketjun päätähti Mervi Muksamaa on omien sanojensa mukaan lähinnä ”hämmentynyt” ja lisää, että oli omalle pankkitilillensä kirjautuessaan ”ottanut lasin viiniä”.

Pääsykoelaskin
osoittautui
muuntautumiskykyiseksi

”Enhän minä mitään tekniikkalogiasta tai sen sellaisesta ymmärrä. Olin just oppinut käyttämään sitä tuntemuslukulaitetta vai mikä se nyt on, jonka pankki lähetti. Niin enköhän sitten jotenkin sekoittanut keskenään sen lukulaitteen ja meidän pojan taskulaskimen”, Muksamaa selostaa.

Kyseessä oli lääketieteen pääsykokeissa käytettäväksi hyväksytty noin kahdeksan euron arvoinen laskin.

”Muistaakseni painoin sellaista on/off-nappia ja sitten näpyttelin siihen oman pankkitunnukseni. Sitten taisin painaa RM/CM-nappulaa ja sieltä sitten tuli numerosarja.”

“Sillä sitten kirjauduin sisään, jos oikein muistan. Mielestäni oli paljon helpompi tapa eikä tarvinnut painella niin montaa eri nappia”, viiden lapsen äiti ja sivutoiminen karjakko tilittää.

Finanssiala ry katsoo asiakseen kommentoida kummallista sattumusta. Yhdistyksen tietovuotojohtaja Pelli Valtikka sanoo, että kyseessä on joko yksittäistapaus tai maailmanlaajuinen salaliitto, jossa osallisina ovat analogisten laitteiden valmistajat ja maahantuojat.

Viranomaiset: häkki
heiluu ja huolella

”Kyllä tämä tullaan selvittämään juurisyitä myöten ja siten, että syylliset paikannetaan ja laitetaan tuomiolle”, Valtikka sähisee.

Poliisin kyberrikollisuustorjuntayksikkö sen sijaan kieltäytyy kommentoimasta. Paitsi että nimettömänä pysyttelevä taho paljastaa, että perheenäiti tultaneen ottamaan tutkintavankeuteen.

”Olipa pankkitili oma tai ei, hakkerointi on äärettömän raskas rikos. Kyllä tässä häkki heilahtaa yhdelle sun toiselle.”

Kansainvälinen taskulaskinliitto puolestaan on aloittanut someraivokampanjan pankkeja, kaikkia mahdollisia viranomaisia ja Justin Bieber -faneja vastaan.

Kaiken hämmingin keskellä Mervi Muksamaa sanoo, että suvussa on piilevää matemaattista lahjakkuutta.

”Ei siitä nyt niin kauan ole, kun serkkupoika räpläsi helmitaulua ja huomasi, että oli tilannut sen avulla nettikaupasta 500 t-paitaa.”

Teksti: Petri Jussukka, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.