Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Olkiukosta tulossa tämän joulun askarteluhitti

Itse tehdyt himmelit, olkipukit ja -tähdet ovat perinteisesti koristaneet joulua, mutta nykypäivän somepeukaloille vanhat olkityöt ovat liian monimutkaisia. Olkiukkojen tekeminen on kuitenkin noussut viime aikoina suureen suosioon.

olkiukko-piirros läppärin näytöllä, käsi naputtaa nappuloita
Näytön kuva: Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Rätvänän perinneyhdistyksessä ei ole tyydytty voivottelemaan nuorison turmeltuneisuutta, vaan on lähdetty ennakkoluulottomasti etsimään uusia keinoja olkityöperinteen elvyttämiseen. Lokakuussa yhdistys julkisti kilpailun uusista, yksinkertaisemmista olkityömalleista, joiden pariin myös nuorempia sukupolvia olisi mahdollista houkutella. Lukuisista kisaan tulleista ideoista lupaavimmalta näyttää nyt olkiukko.

“Olkiukossa parasta on, että niiden askartelu on jo hyvin tuttua ihmisille,” iloitsee yhdistyksen puheenjohtaja Olli Känsänen.

“Siitä on jo käytössä lukuisia erilaisia malleja, joista jokainen varmasti löytää itselleen mieluisan.”

Olkiukot sopivat moderniin jouluperinteeseen myös siksi, että ne tarjoavat vaihtoehtoja myös ekologisuutta tavoitteleville.

Ympäristötietoinen olkiukon rakentaja tyytyy lausumaan olkiukkonsa ääneen, jolloin olkiukon hiilijalanjälki koostuu vain hyvin vähäisen ajatustyön aiheuttamasta energiankulutuksesta sekä uloshengitetystä ilmasta. Hiili-intensiivisempiin malleihin kuuluvat videolle nauhoitetut ja somessa jaetut olkiukot, mutta niidenkin ilmastovaikutus jää verrattain pieneksi suhteessa muuhun jouluiseen kuluttamiseen.

Kuinka jouluisia olkiukot sitten ovat?

“Kieltämättä suvakit, fillarikommunistit, ekoterroristit ja muut yleisimmät olkiukkomallit eivät ole erityisen jouluisia, mutta ehkä meidän on jo hyväksyttävä ajatus että joulua voi viettää monella tavalla. Jos olkiukko ilahduttaa ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta omassa kuplassa, miksei se sopisi myös jouluun? Onhan juuri iloinen yhdessäolo lähimpien kanssa joulunvieton perinteistä tärkeimpiä.”

“Lisäksi olkiukko on hyvin muuntautumiskykyinen olkityömalli. Esimerkiksi feministisestä joulupukista tai koulun jouluperinteiden kehittymisestä rakennettava olkiukko yhdistää kauniilla tavalla uuden ja vanhan jouluperinteen.”

Entä miten käy vanhojen olkityömallien, kun uudet mallit nousevat korvaamaan niitä?

“On toki surullista, jos olkipukit ja olkitähdet häviävät kokonaan suomalaisesta joulukuvastosta,” Känsänen pohtii.

“Himmeleiden tulevaisuudesta taas en olisi niin huolissani. Esimerkiksi sote-uudistus näyttää kovasti siltä, että sitä tuskin saadaan tehtyä luomatta melkoista hallintohimmeliä.”

Teksti: Aimo Repo, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.