Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

MOVE-mittaukset pakollisiksi myös aikuisille

Koululaisille tutut MOVE-mittaukset tulevat pakollisiksi myös kaikille aikuisille, koska heistä vain viidennes liikkuu tarpeeksi.

mies juoksee sillalla
Arkistokuvamme mies mittaroi itseään.

Move-järjestelmän tavoitteena on auttaa ensisijaisesti aikuista ja hänen perhettään ymmärtämään fyysisen toimintakyvyn yhteydet aikuisen terveyteen, päivittäiseen hyvinvointiin, jaksamiseen ja opiskeluun. Aikuisten fyysisen toimintakyvyn mittaamiseksi Move-järjestelmään on kehitetty kahdeksan osiota sisältävä mittaristo, jonka avulla kerätään tietoa fyysisen toimintakyvyn tilasta.

Ensimmäisenä testiin pääsi opetushallituksen mahdollistajapalveluiden lausuntojen ja kannanottojen yhteensovittamisesta vastaava osasto. Nuorempi apulais-osastonjohtajan sihteeri Yli-Laura Haapala-Haaparanta kehui testin nostaneen hänen liikuntamotivaatiotaan hurjasti.

”Ensiksi olin hieman huolissani testistä ylipainon ja peräpukamien vuoksi, mutta kun kerroin asiasta esimiehelleni, testi sovitettiin minulle sopivaksi ja pääsin nauttimaan onnistumisen kokemuksista”.

Testeissä oli lähes riehakas tunnelma, kun vanhempi osastosihteeri Raija-Maija Keskikoho kellotti huippuajan viivajuoksussa. Pääsimme haastattelemaan Keskikohoa sen jälkeen, kun hänet oli virvoitettu.

”Oloni on nyt yllättävän hyvä, kun sain oksennettua. On myös mukavaa, kun kaikki työtoverit ovat seuraamassa hikoilua ja puuskuttamista”, Keskikoho sanoo.

Hän kertoi myös odottavansa innolla, että saa keskustella testin tuloksista työterveyden, esimiehen ja perheensä kanssa.

Haastattelimme MOVE-järjestelmän perustajaa, Opetushallituksen yliakturaari Göran Hellensmittesbergiä hänen huvijahtinsa kannella Porvoon saaristossa.

”Monilla on virheellinen käsitys siitä, että fyysinen kunto ja motoriset taidot olisivat jollain tavoin henkilökohtaisia asioita. Kansalaisten liikuntamotivaatiota parantaa parhaiten se, että heikkoudet voidaan todeta pakollisissa ja julkisissa testeissä ja sen jälkeen testitulokset jaetaan mahdollisimman monelle taholle”, Hellensmittesberg painottaa.

Hän ei itse voinut valitettavasti osallistua testeihin, koska Opetushallituksen johtoryhmän aika kuluu alaisten testitulosten arviointiin.

Satiiriämpäri 2020 -teksti pilkullisen metalliämpärin kyljessä

MOVE-mittaukset ovat vuodesta 2020 lähtien pakollisia kaikille Suomen kansalaisille, pois lukien yli 50-vuotiaat miehet.

Teksti: Ramses Joki, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.