Press "Enter" to skip to content

Työurat , Uusimmat

EK ja VATT löysivät uuden eläkeiän

Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Juhana Vartiainen ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen eläkeiästä. Yhteisymmärrys syntyi varhain tänä aamuna aamukaffeella Helsingin Kauppatorilla.

Esimies rynnistää
Tuoreiden kaavailujen mukaan miesten eläkeikä olisi 78 ja naisten 83 vuotta.

EK:n Puheenjohtaja Ilpo Kokkila, toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen esittävät yksimielisesti, että eläköitymisikä tulee määritellä eliniänodotteen mukaisesti. Miesten eläkeiäksi tulee näin ollen 78 ja naisten 83 vuotta. Järjestelmä otetaan käyttöön heti, ja myös sukupuolien erot eläkeiässä korjataan heti, kun miesten elinajanodote on saavuttanut naisten vastaavan.

Sote-lainsäädännön myötä varsinkin pienet maaseutukunnat hyötyvät uudesta linjauksesta, koska niissä asukkaiden keski-ikä on korkeahko ja nuorisotyöttömyys kasvussa. Eläkeläisjärjestöt kannattavat maltillisempaa ratkaisua, koska Vartiaisen malli veisi pohjan eläkeläisjärjestöjen jäsenhankinnalta.

“Siis vaikeaahan on ihmisen yhtä aikaa olla töissä ja osallistua meidän päivätoimintaamme”, kritisoi Suomen eläkeläisjärjestöjen keskusliiton jäsenhankintaosaston pääsihteeri Metusalem Mäkinen.

EK ja Juhana Vartiainen löysivät mallin tuoreeseen eläkeratkaisuun niinkin läheltä kuin Otto von Bismarckin Saksasta. Tuolloin eli 1800-luvun jälkipuolella virkamiehistön odotettiin kuolevan viimeistään 60 vuotiaina, joten heidän eläkeiäkseen määrättiin 63 vuotta.

Useimpien suomalaisyritysten uusien toimitusjohtajien sopimuksissa on jo nyt saavutettu 1800-luvun saksalaisten virkamiesten eläkeikätaso.

Teksti: Tapio Hämäläinen, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muualla:
Talouselämä 5.9.2014: Talouselämän selvitys paljasti: suuryritysten johtajien eläkeikä on jo noussut
Tilastokeskus 2.9.2014: Elinajanodote

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.