Press "Enter" to skip to content

Työurat , Uusimmat

Mies etsi parempaa elintasoa vuonna 1912

Laihialaisen Amerikan-matkasta kertoo sanomalehti Pohjalainen huhtikuussa 1912

Hyvissä ajoin ennätti hän Liverpooliin ja osti sieltä toisen luokan piletin New Yorkiin toivossa, että toisen luokan matkustajana varmasti pääsisi maihin.

Silloin hänen rahansa kuitenkin loppuivat niin että hänellä ei ollut vaadittua maihinnoususummaa. Laivalla oleva siirtolaistarkastaja ei sen vuoksi saattanut laskea häntä maihin, erittäinkin kun Hakala ei osannut maan kieltä eikä ollut siellä ennen käynyt. Tämän vuoksi hänet teljettiin hyttiinsä, ja aijottiin seuraavana aamuna kolmannen luokan matkustajain kera viedä Ellis Islandiin.

Mutta Hakalapa huomasikin hyttinsä ikkunan kyllin suureksi, mahtuakseen sitä tietä ulos vapauteen. Kun lähellä riippui vielä pari nuoraakin, niin ei hänen, nuori mies kun oli, ollut mitenkään vaikea päästä alas. Sitä tietä hän yön hämyssä katosi, mihin, siitä ei ole tietoa.

Cunard-linjalle saattaa Hakalan pako kuitenkin tulla pikkusen maksamaan, sillä sen on suoritettava 500 dollarin sakko valtiolle, ellei se saa pakolaista kiinni. – F. Amer.

(Teksti julkaistu vaasalaisen Pohjalainen-lehden pikku-uutisissa 25.4.1912. Mauretania-laivan kuva Hemma och Ute -lehdestä 30.10.1911 / Kansalliskirjasto)

Aiheesta muualla:
National Park Service: Ellis Island

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.