Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Härmän murre suojaa parhaiten NSA:n vakoilulta

Edward Snowden on julkaissut listan kohteista, joita NSA ei ole kyennyt vakoilemaan. Listan kärkipäässä ovat Etelä-Pohjanmaan kunnallispolitiikan vaikuttajat.

Mitä pitemmälle Etelä-Pohjanmaalla etenee, sitä paremmaksi käy puhutun kielen tietosuoja.
Mitä pitemmälle Etelä-Pohjanmaalla etenee, sitä paremmaksi käy puhutun kielen tietosuoja.

Suomen valtion teettämän selvityksen mukaan kunnallispoliitikot välttivät vakoilun eteläpohjalaisen puheenpartensa avulla. Sen kryptinen koodi on suojannut sähköpostit ja puhelut siten, etteivät CIA:n kouluttamat koodinpurkajat ole kyenneet saattamaan niitä ymmärrettävään muotoon.

Eteläpohjanmaan murteen ymmärtämiseen ei tosin ole kyennyt kukaan muukaan murrealueen ulkopuolella asuva.

Eduskunnan turvallisuus- ja tietoturvavastaava Juuso-Pekka Koski suositteleekin, että jatkossa kaikki arkaluonteinen materiaali tallennetaan Härmän murteella. Työ on aloitettu palkkaamalla Härmän murretta äidinkielenään puhuva työntekijä kääntämään valtion salaisia asiakirjoja omalle murteelleen.

”Ristus notta tässä on iso homma, mutta otin meidän flikan tänne fölijyyn auttamaan, notta eherin pitää kahvitaukoja” kommentoi työn vasta aloittanut Sinikka Isotalo-Koski.

Naisen tytär toimii kiireapulaisena ja kääntää Alexander Stubbin twiitit Härmän murteelle, jotta pääministeri ei vuotaisi turvallisuuspoliittisesti arkaluonteista materiaalia ulkovalloille.

Myös Paavo Väyrynen on esittänyt, että koko hänen kirjallinen tuotantonsa käännettäisiin Härmän murteelle. Se aiotaan tehdä heti ensi tilassa, mikäli joku joskus aikoo Väyrysen kirjoja lukea.

Tavallisille ihmisille, jotka haluavat suojata viestintänsä vakoilulta, suositellaan Härmän murteen alkeiskurssia. Android-puhelimiin on myös suunnitteilla sovellus, joka muuttaa automaattisesti puhelimen teksti- ja sähköpostiviestit Härmän murteelle. Maamme ruotsinkielinen väestö taas on jo pitkään tottunut välittämään arkaluonteisimmat viestinsä Närpiön murteella.

Teksti: Eerik Jokivirta, maakuntakirjeenvaihtaja

Tietoturvaa muualla netissä:
Kotimaisten kielten keskus: Etelä-Pohjanmaan murteiden näytteet

Katso myös Youtube-video:
Närpesdialekt mest likt fornnordiska språket

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.