Press "Enter" to skip to content

Talous , Uusimmat

Tuntematon mies vei Guggenheim-keskustelun sivuraiteelle

Mies esti kulttuuriasiantuntijoita laskemasta Guggenheim-sijoituksen break-even -pistettä. Tapaus sattui Helsingin kantakaupungissa myöhään sunnuntai-iltapäivänä.

Jos arkkitehti Frank Gehry saataiisiin ammentamaan inspiraatiotaan suomalaisesta 1970-luvun wau-arkkitehtuurista, Guggenheimin uudisrakennus voisi tulla sangenkin edulliseksi.

Helsinkiläisessä kahvilassa vieraillut mies halusi tietää, minkälaista taidetta Guggenheim Suomessa esittelisi. Kysymyksellään hän sekoitti naapuripöydässä käydyn kulttuuriasiantuntijoiden vuoropuhelun, jossa oli juuri sovittu museorakennuksen hinnaksi vajaat kaksisataa miljoonaa euroa.

“Tarkoituksemme oli jatkaa hahmottelemalla Guggenheimin yleisövirtojen Helsinkiin jättämää rahamäärää eri arvonlisäverokannoilla”, juttutuokion saamasta käänteestä yhä järkyttynyt kulttuuriasiantuntija, konsultti Petteri Markkanen sanoo.

“Tuntematon mies raunioitti keskustelumme kokonaan, emmekä esimerkiksi ehtineet laskea, minkälaisessa ajassa Guggenheim-investoinnin break-even -piste saavutettaisiin. Break-even on katetuottolaskennan tunnusluku, kriittinen piste, jossa yritys ei vielä tuota voittoa, mutta sen kokonaiskustannukset eli kokonaiskatetuotto on juuri kiinteiden kustannusten suuruinen.”

Guggenheim-sijoitus pitäisi diskontata koko BKT:n kannalta

“Guggenheimin näyttelytoimintaa varten kriittinen piste kannattaisi laskea ei vain pääkaupunkiseudun talousalueen vaan koko Suomen kansantalouden kannalta”, Markkanen visioi.

Guggenheim-säätiön apulaisjohtaja Ari Wisemania Suomessa edustava Helsingin Sanomat ei vielä ole kertonut, miten vakavasti Guggenheimin tulo Suomeen vaarantuu, jos museoasian yhteydessä aletaan yllättäen keskustella taiteesta. Lehden tähänastisten tietojen mukaan Guggenheim-museo avataan Suomessa, vaikka säätiö ei olekaan vielä luovuttanut Helsingin kaupungille soveltuvuusselvitystään.

Frank Gehryn suunnittelema museorakennus jäi Bilbaossa äskettäin vaille kahden ihmisen huomiota.

Lukuisten helsinkiläisten kunnallispoliitikkojen mielestä Guggenheim täytyy saada Suomen pääkaupunkiin, koska muutoin maamme tuhoutuu.

“Guggenheim on Bilbaon veturi, Guggenheim on Bilbaon veturi, Guggenheim on Bilbaon veturi”, helsinkiläiset kunnallispoliitikot tiivistävät kantansa. Heistä kukaan ei ole koskaan tutustunut Bilbaon alueen Euroopan unionilta saamiin tukisummiin tai siihen väkimäärään, joka asuu tuhannen kilometrin säteellä kaupungista.

Uutissirkus on tähän mennessä löytänyt Euroopasta toistakymmentä ihmistä, jotka muistavat jonkin Bilbaon Guggenheim-museossa esillä olleen taiteilijan nimen. Noin miljoona ihmistä käy joka vuosi Bilbaossa ihastelemassa arkkitehti Frank Gehryn suunnittelemaa museorakennusta.

Guggenheim-säätiöllä on hyvä kassavirta

Guggenheimin säätiö on viime vuosina vahvistanut kassavirtaansa tekemällä selvityksiä oman museotoimintansa sopimisesta eri kaupunkeihin. Muutamia vuosia sitten julkistettu tuorein selvitys osoitti, että Guggenheim ei voi aloittaa toimintaansa Liettuan Vilnassa.

Syrjäisistä pikkukaupungeista Guggenheim ei myöskään sovi Hong Kongiin, Meksikon Guadalajaraan tai Brasilian Rio de Janeiroon. Helsingin Sanomien julistaman päätöksen mukaan Guggenheimin taidemuseo aloittaa toimintansa Katajanokalla muutaman vuoden sisällä.

Helsinki maksaa Guggenheim-säätiölle soveltuvuusselvityksestä noin 1,7 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunki ja sen yhteistyökumppanit rahoittaisivat uuden museorakennuksen ja maksaisivat myöhemmin lisenssimaksuja Guggenheim-nimen ja asiantuntijoiden käytöstä.

Lue myös:
Kankaanpää voisi tarjota Guggenheimille kodin

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.