Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta , Uusimmat

Vanhusten yksinpurjehdukset tervehdyttäisivät kuntatalouden

Jos yli satavuotiaat viettäisivät kaksi viimeistä elinvuottaan yksinään maailmanympäripurjehduksella, kuntien hoivamenot puolittuisivat.

Vanhusten yksinpurjehduksia on aiemmin kokeiltu vain parintuhannen hengen ryhmämatkoina Tukholmaan ja Tallinnaan, mutta ne eivät ole tuoneet merkittävää helpotusta kuntatalouden tilaan.

Tuttu tilanne Kuntaliiton taulukkolaskentaosastolla: vanhus on viimeisinä elinvuosinaan niin raihnainen, että häntä pitää hoitaa. Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma on räknäillyt, että jokainen yli satavuotias maksaa yhteiskunnalle noin 33 000 euroa vuodessa.

Mikäli Hollannissa vastikään kehitetty innovaatio teinien yksinpurjehduksista saadaan laajennetuksi myös vanhuspalveluiden tulosalueelle, hoivakulut putoavat reilusti. Satavuotiaiden määrän kasvaessa seniorikansalaiset voitaisiin varustaa viimeiselle yksinpurjehdukselleen sarjatuotantona.

“Jos hanke toteutettaisiin pakistanilaisella alihankkijalla koko EU:n laajuisesti, niin kulut voisivat jäädä jopa alle viidentoistatuhannen”, kiteyttää Kuntaliiton tuore apulaisprojektipäällikkö, toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoman uudeksi vasemmaksi kädeksi povattu Pietujuhani Kalma.

Kalman mukaan satavuotiaiden arki muuttuisi uudistuksessa virikkeellisemmäksi.

“Moni on yksin vuoteessaan vailla mahdollisuutta päästä liikkumaan. Yksinpurjehduksella vanhus olisi yksin vuoteessaan purjeveneessään, ja hänellä olisi mahdollisuus nähdä koko maailma.”

Kalma arvioi, että Kuntaliitto voisi saada yksinpurjehdukset käypä hoito -suosituksiin vielä kuluvan kevään aikana. Hoitojakson pituus olisi kaksi vuotta.

“Mikäli eläkeläinen tuon ajan jälkeen palaisi kotisatamaansa, hänelle voitaisiin vaihtaa uusi vaippa ja antaa ruokaa ja juotavaa. Sen jälkeen hänelle voitaisiin määrätä uusi yksinpurjehduskuuri.”

Yksinpurjehtimisen mahdollisuuksista muissa aviiseissa:
Yle 22.1.2012: Hollantilaisteinistä tuli nuorin maailmanympäripurjehtija
HS 22.1.2012: Hollantilaisteini teki yksinpurjehduksen historiaa
STTK 2/2010: Kuntaliiton toimitusjohtaja: Nyt on paras hetki karsia palveluita
Yle 25.2.2010: Kuntaliiton toimitusjohtaja karsisi vanhusten ja lasten palveluista

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.