Konkreettisina toimina ehdotettiin ajanlaskun muuttamista ja palaamista vuoteen 1995 vaihtamalla nykyiset seinäkalenterit vanhoihin, jotta saadaan lisää aikaa reagoida maapallon kuumenevaan ilmastoon. Toinen keino on säännöllinen rukoileminen ilmaston puolesta, jonka tavoitteena on pysäyttää lämpeneminen kahteen asteeseen.

Kahden kohdan lista uusista ilmastotoimista keräsi erityiskiitosta kustannustehokkuudestaan ja useat valtiot aikovat panna toimet täytäntöön välittömästi.
Kokouksessa aikaansaatuja kirjauksia konkreettisista ilmastotoimista pidettiin erittäin tärkeinä, jotta ei näyttäisi siltä, että lähes kaikki maailman silmäätekevät henkilöt oli lennätetty Bakuun turhan takia.
Yleisellä tasolla kokouksen lopputulema oli, että ilmaston lämpenemistä hidastavat toimet eivät saisi maksaa kenellekään yhtään mitään. Toisaalta ilmastotoimia kannatettiin, jos niissä piilee jonkun tasoinen rikastumismahdollisuus.
Keskustelua käytiin myös siitä, voivatko valtiot ilmoitusluontoisesti irtautua lämpenevästä ilmastosta, kuten Yhdysvallat aikoo uuden presidenttinsä johdolla tehdä. Esimerkiksi Unkari piti tätä vaihtoehtoa käytännöllisenä ja varteenotettavana ratkaisuna.
Suomalaistyöryhmä pohtii
ilmaston lämpenemisen
pysäyttämistä maamme rajoille
Avoimin mielin kokoukseen lähtenyt Suomen poliittinen johto aikoo perustaa ympäristöministeri Kai Mykkäsen toimeenpanemana työryhmän selvittämään, kuinka ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää Suomen rajoille, jotta muihin ilmastotoimiin ei tarvitsisi ryhtyä.
Useiden poliitikkojen mukaan oikeista ja vaikuttavista ilmastotoimista päättäminen tuntuu turhan raskaalta ja liiallinen ilmastoasioista puhuminen syö ikävästi myös omaa ja puolueen kannatusta.
Ilmastokokouksessa puheen pitänyt Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb tiivisti Uutissirkukselle antamassaan kommentissa kokouksen annin kolmeen pointtiin arvopohjaista realismiaan vilautellen.
”Yksi: Kokous oli Suomen kannalta hyvä ja on erittäin tärkeää, että näitä kokouksia järjestetään, mutta mihinkään erityisiin toimiin kokouksen lopputulos ei johda.”
”Kaksi: Suomi haluaa olla edelläkävijä ilmastotoimissa, mutta fossiilisista polttoaineista emme voi luopua vielä pitkään aikaan.”
”Kolme: Annamme rahaa kehittyvien maiden ilmastotoimiin, mutta näennäisesti, koska samalla hallitus myös leikkaa kehitysavusta.”
Tavoitteena päästä
lentämään pian seuraavaan
ilmastokokoukseen
Kansainvälinen ilmastokokous COP 29 jatkuu Azerbaidžanin pääkaupunki Bakussa vielä pari päivää. Osa maailman päättäjistä on jo palannut takaisin uppoaviin saarivaltioihinsa uskonsa yleiseen solidaarisuuteen menettäneinä, mutta osa päättäjistä on erittäin tyytyväisiä kokouksen antiin. Seuraavaa ilmastokokousta järjestellään jo täydellä teholla.
Se pidetään Brasilian Belemissä ja sen pääsponsoriksi ilmoittautunee pian öljy-yhtiö Saudi Aramco, joka julistautuu näin myös maailman vastuullisimmaksi öljyntuottajaksi.
Teksti: Katriisia von Kinnunen, Satiiriämpäri 2025 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2025 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-, Instagram- ja Mastodon-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2025-kisan jutut, tykkää ja jaa ja sähköpostita niitä aivan helkkarinmoisella tavalla ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.