Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Istumatyöläisten ammattiliitto mullistaa ekonomien järjestökentän

Istumatyöläisten ammattiliitto ITA tahtoo riveihinsä kaikki ne, joiden työajasta vähintään 90 prosenttia menee todistettavasti istumiseen. Uuden luokkajakoa syventävän toimielimen takaa löytyy osa Suomen Ekonomit -ammattiliiton paikallisyhdistyksistä.

Valkea ruokapöydän tuoli ja rahi, jolla läppäri, kaiken alla valkoinen matto
ITA:sta muodostunee Suomen suurin ammattijärjestö.

ITA:n perustamisen taustalla on pitkä ja monisyinen vihanpito paikallisyhdistysten välillä. Viimeinen niitti oli valtakunnallinen kokous Oulussa, jonka päätteeksi puolet osallistujista päätyi ensiapuun ja loput poliisin pahnoille.

Selkkauksesta tulistuneena paikallisaktivisti Matias Dillebacka sanoutui irti Ekonomeista ja rupesi kasaamaan uutta, eriarvoisuutta ja kihtipotilaiden oikeuksia korostavaa järjestöä.

Luokkaerot selviksi ja
istuskelu kunniaan

”Suoraan sanottuna ekonomijärjestöt ovat viime vuosina lähentyneet liikaa ei-akateemisia järjestöjä. Kunnon snobbailua ja Audilla kaahailua näkee yhä harvemmin, vaikka nämä kuuluvat oleellisena osana ekonomistin persoonaan”, Dillebacka harmittelee.

“Lisäksi käsityöläiset eli putkiasentajat ja sähköoletetut tienaavat mittavia summia, joten pelkästään Audin perusteella ei voi enää tehdä sosioekonomisia luokitteluja.”

”Päätettiin Oulun kokouksessa laittaa pakka kunnolla sekaisin. Jollain tapaa on erottauduttava noista muista työntekijäsegmenteistä. On psykologinen fakta, että ihminen kaipaa ympärilleen selkeästi erottuvia ryhmiä ja muista erottavan identiteetin.”

Aatteellisesti ITA pohjautuu riistososialismiin. Dillebackan itse keksimä aatesuuntaus korostaa varallisuuden sijaan työnteon mukavuutta – mitä enemmän työtehtävissä voi istua tai makoilla, sen korkeampi status. Jos taas työpäivät kuluvat esimerkiksi mopin varressa tai liukuhihnan ääressä, istumiseen ei jää paljon aikaa.

”Haluamme kaikille jäsenillemme ergonomiset satulatuolit sekä sihteerit, jotka hoitavat kahvin ja tulosteiden hakemiset. Tavoitteena on, että istumatyöläisen päivä kuluu 100-prosenttisesti istumalihaksien päällä. Liikkuvammat ammatit sitten valitsevat omat ammattijärjestönsä muiden kriteerien mukaan”, Dillebacka jatkaa.

Perstuntumalla vaikuttaminen
nousee järeäksi aseeksi

Järjestöjyrä sanoo, että ITA tulee vaikuttamaan positiivisesti myös yhteiskunnallisten sosiaalikulujen kehitykseen. Mitä suurempi prosenttiosuus kansalaisista viettää aikaansa istuen, sitä nopeammin he menehtyvät elintasosairauksiin, joita liikunnan puute todistettavasti aiheuttaa.

Suurimmaksi ongelmaksi järjestön jatkokehittämisessä Dillebacka näkee sen, että istumalakot eivät ole ITA:lle sopiva mielenosoituskeino.

”Ei me kyllä mihinkään seisomalakkoonkaan aleta, ja mielenosoituksissa joutuu kävelemään. Ehkä meille paras lakkoilumuoto olisi makuulakko, jonka aikana ei nousta vuoteesta laisinkaan.”

ITA:sta muodostunee Suomen suurin ammattijärjestö, ja sen yhteiskunnallinen vaikuttavuus tulee olemaan mittava.

”Myös kannatusjäseniä tarvitaan. Kaikki kiikkustuoleissa eläkepäiviään viettävät nyt mukaan toimintaan”, Dillebacka kehottaa.

Teksti: Helena Lummekivi, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.