Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Lentoyhtiöt torjuvat ilmastonmuutosta suomalaisinnovaatiolla – Välilaskuton maailmanympärimatka minimoi päästöt

Kun kone saa ilmatankkauksen säännöllisin väliajoin, sen ei tarvitse laskeutua ennen matkan loppumista. Finnairin nousu- ja laskutusyksikön päällikkö Carmen Jones-Tykkyläinen pitää suomalaisen konsulttiyrityksen ajatusta kehityskelpoisena.

matkustajakone lentää korkealla taivaalla
“Välilaskuton maailmanympärilento täydentäisi nykyaikaisen ihmisen matkailuelämysportfoliota”, Carmen Jones-Tykkyläinen sanoo.

“Perinteisen maailmanympärimatkan aikana lentokone joutuu laskeutumaan ja nousemaan uudestaan useita kertoja ja se jos mikä lisää päästöjä”, hän kiteyttää.

Kaupalliseen ilmailuun ja painoindekseihin erikoistunut oululainen Siivet selkään -konsulttiyritys tarjoaa ilmastonmuutoksen torjuntaan myös matkustajien punnitusta.

“Tilastojen mukaan väestön lihominen kiihtyy koko ajan. Kun nykyisiin perustyypin Airbusseihin otetaan noin 250 keskipainoltaan 80-kiloista ihmistä eli yhteensä 20 000 kilon hyötykuorma, niin tulevilla vuosikymmenillä sama määrä keskipainoltaan satakiloisia reissaajia muodostaakin jo 25 000 kilon massan”, toimitusjohtaja Simeon Taka-Haataja kuvailee.

Matkustajien luokittelussa aiotaan käyttää voimailulajien puolelta tuttuja nyrkkeilyn ja painin sarjaluokituksia. Kymmenportainen hintataulukko alkaisi alle 50-kiloisista ja päättyisi yli 130-kiloisiin.

“Tarvittava välineistö on jo olemassa lentoasemilla, ja matkustajat voidaan asettaa samalle hihnalle matkatavaroiden kanssa. Alle 50 kiloa painava matkustaja voisi ottaa mukaansa enintään 80 kiloa matkatavaraa ja yli 130 kiloa painava nolla kiloa.”

Tarkoituksena on, että raskaassa lastissa oleva matkustajakone nostetaan lakikorkeuteen minimimäärällä polttoainetta.

“Noin 11 kilometrissä polttoainetankit täytetään tankkauskoneesta. Kevennetyn nousun jälkeinen nestehuoltotankkaus olisi parinkymmenen tuhannen kilon luokkaa eli 16 kuutiometriä lentopetroolia. Näin ollen nettopaino ja täydennetty taara muodostaisivatkin bruton vasta maan vetovoiman ollessa paljon pienempi kuin kentän pinnassa”, Taka-Haataja selventää.

Esimerkiksi Airbus A320 painaa hieman yli 40 000 kiloa. Konsulttiyrityksen lopullisena tavoitteena on lentokoneiden poistaminen lentoliikenteestä, koska jo tyhjän koneen siirtäminen paikasta toiseen aiheuttaa paljon enemmän päästöjä kuin matkustajien ja heidän matkatavaroidensa.

Teksti: Tapani Viitala, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Aiheen vierestä muissa aviiseissa:
HS 22.8.2019: Australialainen lentoyhtiö kokeilee lähes 20 tuntia kestävää suoraa lentoa: ”Ilmailun viimeinen rajapyykki”

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.