Press "Enter" to skip to content

Politiikka

Risikko huolissaan syntyvyyden laskusta: “Vauvabonuksia lasta yrittäville”

Puhemies Paula Risikon (kok.) toimenpidealoitteella yritetään puuttua syntyvyyden laskuun ja sen valtiontalouteen kohdistuviin vaikutuksiin.

äiti tähyilee ilmeisesti puuhun kiivennyttä lastaan, etualalla vaunuissa toinen lapsi
Arkistokuvamme ei liity tapaukseen.

Pannaan Suomi kuntoon -nimellä kulkeva aloite sai laajaa kannatusta eduskunnassa, vain yksityiskohdista oli pieniä erimielisyyksiä. Alkuperäinen kristillisdemokraattien esitys valtion maksamasta tuhannen euron vauvabonuksesta on kokoomuksen käsissä viety huomattavasti pidemmälle. Risikon kanssa aloitetta ajamassa ollut Anne Berner (kok.) perusteli asiaa seuraavasti:

“Bonuksien maksaminen vain lapsen saaneille ei riitä, vaan myös yrittäminen tulee palkita. Kun ihmiset motivoidaan tekemään oikeita asioita myös tulokset paranevat sen seurauksena.”

Ensimmäisenä toimena nimitettäisiin yhdyntäministeri. Hänen tehtävänään olisi perustaa verkkopalvelu jonne kansalaiset voivat kirjautua pankkitunnuksillaan ja suoratoistaa sukupuoliyhdyntänsä. Palvelun lanseerauksessa voidaan hyödyntää potilastietojärjestelmässä mukana olleiden yritysten osaamista.

“On erittäin tärkeää että palvelu toimii suoratoistoperiaatteella, näin vältymme väärinkäytöksiltä. Palvelun ollessa yhteydessä potilastietojärjestelmään voimme karsia ehkäisyä käyttävät kansalaiset”, Risikko perustelee.

Yhdyntäministerin alaisuuteen perustettavan tulevaisuusvaliokunnan tehtävänä olisi suoratoistopalvelun valvonta ja korvausten suorittaminen.

“Tässä voimme kampata kaksi ongelmaa kerralla. Alhaisen syntyvyyden lisäksi meillä on syrjätymisvaarassa olevia nuoria miehiä joilla on kompetenssia tulevaisuusvaliokunnan tulevista tehtävistä. Varmuudeksi olemme kuitenkin tilanneet professori Pekka Himaselta raportin vakanssien täyttämiseen vaadittavista kriteereistä”, Risikko jatkaa.

Eniten kritiikkiä sai progressiivinen bonusmalli joka muuttuu talouden tulojen mukaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson korosti puolueensa olevan esityksen kannalla, mutta bonuksen tulisi olla sama kaikille. Berner kuitenkin tyrmäsi Anderssonnin ehdotuksen.

“Kymmenen euroa ei ole tarpeeksi motivoimaan espoolaista lääkäripariskuntaa, kun taas itävantaalaiselle yksinhuoltaja-siivoojalle se voi tarkoittaa jopa kolmea lämmintä ruokaa viikossa”, Berner arvioi.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kannatti aloitetta ja lisäsi siihen vielä oman ehdotuksensa abortin kieltämisestä lailla. Sininen eduskuntaryhmä Soinin johdolla kannatti tätä ainoana puolueena yksimielisesti. Räsäsen toinen ehdotus kondomiverosta ei saanut kannatusta Kokoomukselta.

“Jos vain hyvätuloisilla on varaa ostaa kondomeja, kannustamme vain tietynlaista ihmisryhmää lisääntymään”, ministeri Berner tyrmäsi idean.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi keskustan täyden tuen aloitteelle ja painotti kansalaisten vastuuta talkoisiin yhtymisestä. Sipilä raotti myös aivoriiheä jossa suunniteltiin aloitteen kakkosvaihetta.

satiiriämpäri 2019

“Tavoitteenamme on lyhentää äitien odotusaikaa yhdeksästä kuukaudesta kahdeksaan, näin saamme tuhansia työtunteja lisää vuoteen. Tarkemmin en tätä vielä kommentoi, sovimme Risikon kanssa että pannaan ensin Suomi kuntoon ja siirrytään sitten kakkoseen.”

Teksti: Sakari Saarinen, Satiiriämpäri 2019 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2019 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.