Tapaus sattui tositelevisio-ohjelman kuvauksissa myöhään tiistai-iltana. Siitä ei aiheutunut kuvausryhmälle vakavaa hengenvaaraa.
“Potilaalle yritettiin useampaan kertaan tarjota mahdollisuutta taksin käyttöön, mutta meille tuntemattomasta syystä hän halusi makuulle ambulanssiin. Niinpä kuvausryhmän kaikki jäsenet eivät mahtuneet enää samaan sairasautoon tekemään työtään”, Suomen tv-tuotantoyhtiöiden keskusliiton varapuheenjohtaja, tuottaja Jansku “Jani” Lehmonranta kertoo.
Potilaan käyttäytymisen vuoksi ryhmä joutui keskeyttämään kuvaukset, joissa oli tarkoituksena taltioida kohti auringonlaskun viimeistä punerrusta kiitänyttä ambulanssia sekä sisältä että ulkoa.
“Läntinen taivas oli oranssinpunainen ja kun ambulanssi olisi kaartanut luoteeseen, taustalle olisi saatu jo jokseenkin violettia taivasta. Näitä on vaikeaa säätää kunnolla enää editissäkään. Nyt täytyy vaan odottaa uutta samanlaista iltasäätä tai jättää koko kohtaus pois”, Lehmonranta sadattelee.
“Soitti hätäkeskukseen kesken kuvausten”
Potilaan epäillään soittaneen hätäkeskukseen kesken kuvausten, koska hän oli pyörtynyt ja saanut päähänsä runsaasti verta vuotaneen haavan.
“Näin ollen ambulanssi joutuikin yhtäkkiä hälytysajoon. Ja kun potilaan luo päästiin, hänelle ei kerta kaikkiaan käynyt mikään. Ei halunnut kypäräkameraa päähänsä eikä suostunut siihenkään, että olisi karauttanut päivystyspolille taksilla, jonka omavastuuosuuden olisimme maksaneet”, Lehmonranta kertoo.
Ensihoitajat, poliisit, pelastushenkilöt ja tullin työntekijät kokoontuvat piakkoin televisiotuottajien kanssa pohtimaan katastrofaalista tilannetta. Kokoukseeen ei kuitenkaan odoteta kovin suurta väkijoukkoa, sillä suurin osa eri alojen ammattilaisista on kiinni heitä käsittelevien sarjojen kuvauksissa.
Tuotantoyhtiöiden keskusliitto korostaa hätäkeskusasiakkaille ennakoinnin merkitystä.
“Olisi hyvin toivottavaa, että hätäkeskuksiin soitettaisiin esimerkiksi jo pienenpienen tulipalonalun ollessa juuri syttymäisillään, jotta meille jäisi enemmän aikaa pelastushenkilöstön meikkaukseen ennen hälytysajoa”, Lehmonranta sanoo.
“Kuvausryhmä katosi kesken sammutustöiden”
Palopäällikkö Severi Räsäläinen muistuttaa, että tositilanteet voivat yllättää kokeneetkin ammattilaiset.
”Kerran kävi niin, että palopaikalle päästiin aikaisin ja sammutuskalusto saatiin heti toimimaan. Päivystävä palomestari huomasi heti sen jälkeen, että kuvausryhmä oli kadonnut. Ryhmän pelastamiseen meni kaksi tuntia. Kukaan ei loukkaantunut, mutta arvokas omakotitalo kyllä ehti palaa perustuksiaan myöten”, hän kuvailee.
Tositelevisio-ohjelmat ovat muokanneet suomalaista todellisuutta ja yleisönsä käsitystä todellisuudesta parinkymmenen vuoden ajan.
”Yksi varusmiesikäluokka menetettiin kokonaan, kun kuvattiin Pelastakaa sotamies Hytönen -televisiosarjaa 2000-luvun alkupuolella. Oli lähellä ettei menetetty paljon muutakin, Hytönen palveli nimittäin tykistössä”, eläkkeellä oleva majuri Hannu Keskirova kertoo.
On mahdollista, että tuotantoyhtiöt keskittyvät tulevaisuudessa kiireettömämpien tilanteiden seuraamiseen.
“Meillä on jo koekuvauksissa tositelevisioformaatti ‘Vain syntymää’, jossa julkisuuden henkilö synnyttää. Vuokraamme sitä varten nyt tyhjillään olevan Kätilöopiston sairaalan, jossa kuvaamme lähimmän kolmen vuoden sisällä synnyttävien julkisuuden henkilöiden synnytykset jo ennen kuin ne tapahtuvat. Sopivien vauvaikäisten lapsinäyttelijöiden ja julkkisten haku on juuri nyt meneillään.”
Teksti: Teppo Tasanen, maakuntakirjeenvaihtaja ja Gilbert Granholm, päätoimittaja
Aiheesta muualla:
Muutaman minuutin kuluttua taas jollakin kanavalla, jos ei uutta jaksoa niin ainakin uusintaa