Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Asiantuntijat: hyvä maine voisi antaa vetovoimaa Tommosjärvelle

Uutiskynnyksen puolisen vuotta sitten vaivoin ylittänyt kuntien vetovoimatutkimus on nostattanut alueen asukkaat takajaloilleen.

loskaisella aukiolla seisoo pukkien päällä pyörätön henkilöauto
Loka-marraskuussa järjestettävä TommosLoska-tapahtuma ulkolaisine suojelijoineen antaisi asiantuntijoiden mukaan positiivisen ja ympäri maailmaa kaikuvan signaalin Tommosjärven elinvoimaisuudesta. Tommosjärven Kauppatori sopisi tapahtuman päänäyttämöksi täysin ilman lisäinvestointeja.

Tommosjärven sijoittuminen tutkimuksen häntäpäähän, sijalle 314, on kirvoittanut kipakoita kommentteja kylänraitilla, maamies- ja metsästysseuroissa sekä paikallisella Tommosseudun ammattikorkeakoulun kriittisen sosiologian ja metallurgian tutkimuslaitoksella.

Maakuntakirjeenvaihtajamme lähti ottamaan asiasta selvää ja osti lipun Pohjanmaan junaan, joka tosin ei pysähdy Tommosjärvellä päinkään.

Asiantuntija: tutkimustulos
pöyristyttää virheellisyydellään

Ammattikorkeakoulun tutkimuslaitoksen kahvihuoneesta tavoitettu vs. lehtori Liisi Petomäki-Kalsa haastaa tulokset ja epäilee julkisuudessa olleen tutkimuksen epistemologista ja ontologista lähtökohtaa. Myös tutkimusmetodiikka saa häneltä kritiikkiä:

”Pelkästään määrällisen aineiston käyttö ei tuo esille Tommosjärven laadullisia ominaispiirteitä. Historialliseen tilastoon pohjautuva analyysi kertoo vain sen, kuinka moni on muuttanut Tommosjärvelle, sieltä pois, mistä ja minne, kuka on syntynyt ja kuka kuollut. Ei se kerro sitä, kuinka moni maailmalla ehkä koko ikänsä unelmoi muuttavansa Tommosjärvelle voimatta sitä koskaan toteuttaa.”

Petomäki-Kalsa käynnistää astianpesukoneen ja jatkaa analyysiään: ”Näin ollen, tutkimus ei voi mitata Tommosjärven globaalia vetovoimaisuutta. Demografialähtöinen aineiston hankinta eli ihmisten keinotekoinen ryhmittely koulutuksen, iän, sukupuolen tai tulotason pohjalta taas edustaa tyypillistä heteronormatiivista pseudopositivismia.”

“Se jättää kokonaan huomiotta ihmisten sydämen sivistyksen, unelmat ja haaveet ja sen, minkä ikäisiä ihmiset kokevat olevansa tai mihin sukupuoliseen suuntaukseen he samaistuvat, jos mihinkään. Syntyvyyshän täällä kuitenkin on perin vähäistä”.

Toinen asiantuntija: valmisteilla
mielikuvaisku maineen puolesta

Tommosjärven kunnantalon ovensuusta tavoitettu anonyymi kunnanhallituksen jäsen toteaa tutkimuksen saaneen aikaan melkoista turbulenssia myös hallinnossa.

”Sikamaista, mutta totta”, toteaa hän ja kertoo Rotary-kerhon saunaillassa jo ryhdytyn valmistelemaan vastaiskua.

Kuten tutkimuksessakin todettiin ja käytännössä on useasti koettu, tosiasioita vastaan kannattaa hyökätä mielikuvilla. Niinpä suurimpien valtuustoryhmien puheenjohtajien kanssa on sovittu kulttuurilautakunnalle myönnettävästä lisämäärärahasta, joka tullaan käyttämään myönteisen mielikuvan edistämiseen.

Kärkihankkeiksi on sovittu kunnan uuden vision, mission ja logon teettäminen ohitusteiden varsille sekä ABC:n pihamaalle. Sivistys- ja liikuntalautakunta saa valmisteltavakseen TommosParkin juoksuradan murskepäällysteen uusinnan ja pururadan valaistuksen muuttamisen led-valoille.

Kesätapahtumia virkistetään avaamalla pystykorvanäyttelylle Facebook-sivut sekä sallimalla vierailijoiden omat mäyräkoirat myös näyttelyalueen ulkopuolella. Paikallisen ammattiopiston medianomi- ja palvelumuotoilulinjan opiskelijat on kutsuttu vuorokauden kestävään hackatoniin TommosKonsultingin tiloihin teemalla: ”Kaikki joukolla Tommokselle”.

Kolmas asiantuntija: selkeä
tarve ulkolaisille asiantuntijoille

Myös entinen huoltoasemayrittäjä, toisen polven paluumuuttaja Tauno Käkiperä on suhtautunut vetovoimatutkimukseen vakavasti. Hän on koonnut puoluesidonnaisuuksista vapaan ideointityöpajan (kesk) edistämään kunnan maineen kiirimistä kauas. Tavoitteessa voisivat hänen mukaansa auttaa ulkolaiset mentorit.

“Mietinnässä on esimerkiksi syyskautta elävöittävä 60-päiväinen TommosLoska-tapahtuma, jonka suojelijaksi on pyydetty Donald Trumpia, jahka hän presidenttiydeltään ehtii. Kyseessä on ulkopoliittisiin sukulaissuhteisiin keskittyvä keskustelufoorumi, jossa voidaan keskustella luottamuksellisesti uusista nato-, lanko- ja kälysuhteista”, Käenperä esittelee.

Seuraavalle vuodelle on luvassa Guggenheimiin verrattava ite-taiteen vaihtuva näyttely entisen kirjakaupan tiloihin, mikäli tiloja ei saada enää vuokrattua TommosKirppikselle. Paula Vesalan näköispatsaalle on tiettävästi haettu kansalaiskeräyslupaa.

Teksti: Jalmari Aalto, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 3.6.2016: Kuntien vetovoima listattiin – katso miten omasi sijoittuuTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.