Press "Enter" to skip to content

Teknologia , Uusimmat

Joululahjaksi saatu tietokone toimi

Tommosjärveläisen Lyttisen perheen isä ei ole vieläkään täysin toipunut tilanteesta, vaan soittelee toistuvasti koneen myyneen liikkeen asiakaspalveluun. Myös perheen äiti Sointu Lyttinen on hämmentynyt.

Sormus on delete-napin päällä
Tommosjärveläisen perheen äiti pelkää, että mikäli tietotekniikka alkaa toimia, perheiden ja naapureiden yhteisöllisyys ja läheisyys katoavat.

“Kaikki etukäteistyömme tietokoneen käyttöönoton suhteen oli turhaa. Olimme varautuneet konsolipelien ja netin elokuvapalvelujen avulla siihen, että tyttäremme tarvitsee paljon viihdykettä, koska ei saa kannettavaa konettaan käyttöön ennen loppiaista”, Sointu Lyttinen sanoo.

“Kaikki se raha on siis hukkaan heitetty. On suoraan sanoen heitteillejätetty olo, kun emme voi keskustella asiakaspalvelun kanssa. Puhelut katkaistaan nopeasti käyttäen tekosyynä sitä, että tietokonehan toimii.”

Vieläkin oudommaksi tilanteen tekee se, että perheen jouluksi tilaaman uuden kanavapaketin kaikki kanavat näkyvät heti.

“Vain ohjelmatiedot ovat yhdellä kanavalla jatkuvasti sekaisin, mutta eihän sitä oikein edes ongelmaksi voi sanoa. Nyt sitten vain istumme ja katsomme televisiota ja teini räpeltää tietokonettaan.”

Aiempina jouluina perheen yhteinen pyhäpäivien harrastus on ollut erilaisten netin neuvontapalstojen tutkiminen, asiakaspalveluiden aukioloaikojen selvittäminen ja niihin soittelu. Erityisesti Sointu Lyttinen muistaa joulun 2000, kun hän osti kihlatulleen lahjaksi nettiliittymän.

“Nettiliittymän toimimaan saaminen vaati toimivan nettiliittymän, jotta löysimme käyttöjärjestelmälle sopivat asennusohjeet. Lähin nettiyhteys löytyi tuolloin vastapäisessä talossa asuneelta opiskelijalta eli nykyiseltä mieheltäni”, Sointu Lyttinen kertoo ja suree katoamassa olevaa yhteisöllisyyttä.

“Tähänkö tietoyhteiskunta on meidät nyt ajanut?” hän päivittelee.

Lyttisten mielestä päättäjien on aika herätä.

“Tietotekniikan toiminta- ja päivitysongelmat ovat luoneet yhteishenkeä perheen, sukulaisten ja jopa naapurien kesken ja opettaneet nuorisolle kuluttamiseen liittyvää vaikuttamista ja tiedonhankintaa. Jos tämä yhteys katkaistaan, vaarana on syrjäytyminen ja perhesiteiden löystyminen. Toimivat tietoliikenneyhteydet ja kunnossa olevat käyttöliittymät eivät koskaan voi korvata perheen yhteisiä hankkeita.”

Kaksi vastaavanlaista lahjakoneen toimimistapausta on tullut esille Raahessa. Pieksämäeltä on puolestaan kantautunut tieto, että joulupukin tuomassa digikamerassa on ollut muistikortti valmiiksi mukana.

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.