Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Väylämaksuluokat innostavat hallitusta

Hallitus on määritellyt älypuhelinkokouksessaan julkisten väylien junailu-, autoilu- ja kävelymaksuluokat. Luokkia on kolme ja niiden pohjana ovat väylien rakennus- ja ylläpitokustannukset.

leveä tie ja yksi henkilöauto
Väylämaksu riippuu mm. tieosuuden käyttäjien lukumäärästä ja asvaltin paksuudesta ja leveydestä. Kehä III:n pohjoispuolella monet väylät voisivat saavuttaa nollatuloksen, jos tienkäyttömaksu olisi euron/kilometri.

“Esimerkiksi junamatka Rovaniemeltä Helsinkiin maksaisi uuden väyläyhtiön omistamalla radalla 1375,50 euroa”, taskulaskimensa äärestä tavoitettu liikenneministeri Anne Berner (kok eikun kesk) toteaa.

Uutissirkuksen haltuunsa saaman maksuluokkkamuistion mukaan liikkuminen on tulevaisuudessa halvinta siellä, missä ihmiset asuvat.

Maksuluokkaan 1. kuuluvat Kehä III:n sisäpuoliset suurkuluttajat, jotka aiheuttavat suurimmat kulutusurat ja ovat muutoinkin pahimpia asvaltinsyöjiä. Ratikkamaksu Helsingissä tulee olemaan seuraavat kymmenen vuotta 2,50 euroa, kävely Espalla 0,50 euroa ja juoksulenkki Töölönlahden ympäri 1,00 euroa.

Maksuluokka 2. eli ns. puutavara- ja turverekkojen maakuntatariffi käsittää maakunnat Kehä III:lta linjalle Oulu-Joensuu. Henkilöauton ajaminen normaalilla 80 kilometrin tuntivauhdilla 1,00 euroa/km. Puutavararekan edestakainen ajo välillä Kainuu-Äänekoski-Kainuu 1270,00 euroa.

Maksuluokkaan 3. kuuluvat kaikki muut. Esimerkiksi ikäihmisen kävely Kuhmossa rollaattorin kanssa välillä terveyskeskus-asunto-terveyskeskus (1,7 km, jalassa kesälenkkarit) 37,50 euroa. Junamatka Rovaniemi-Helsinki 1375,50 euroa. Polkupyörämatka Kaamanen-Turun pohjoinen vaalipiiri 267,20 euroa.

Tiedot perustuvat valtiovarainministeriön, liikenneministeriön, SITRA:n, valtiokonttorin, Etelärannan ja SAK:n laskelmiin ja niissä on huomioitu kaikki nyt verovaroin ylläpidetyt matkustusmuodot ja uusien maakuntien aiheuttamat noin yhden miljardin lisäkustannukset.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen ratkaisu on saanut kiitosta osakseen jo ennen syntymistään, koska maaanteiden yhtiöittäminen näyttää olevan kannattavaa niin valtiolle, maakunnille, hallituspuolueille kuin tavallisille kaduntallaajille.

Teksti: Tapio Hämäläinen, maakuntakirjeenvaihtaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.