Press "Enter" to skip to content

Epäerotiikka

Yleisönosastokirjoitus

Makkonen oli sotaveteraani. Hän korosti sotaveteraaniuttaan etenkin silloin, kun kohtasi itseään nuorempia ihmisiä, eli kun etuili lihatiskin tai kioskin jonossa, tai halusi istahtaa sellaiselle puistonpenkille tai kahvilan tuolille, jonka joku oli ennättänyt varaamaan ennen häntä.

Makkonen kirjoitti säännöllisesti Helsingin Sanomien ja merkittävimpien maakuntalehtien yleisönosastoihin ja soitti Kansanradioon ja puhelintoivekonsertteihin. Hän harkitsi myös MTV-3:n chattiin osallistumista, koska siellä käsiteltiin liian vähän seniorien asioita.

Makkonen toimi aktiivisesti myös kaupunginosayhdistyksessään. Viisivuotisen yhdistystoimintauransa merkittävimpänä saavutuksena Makkonen piti sitä, että Helsingin kaupungin liikennelaitos oli muuttanut palvelulinjansa bussin reitin kulkemaan hänen kotitalonsa ohitse. Bussin lähin pysäkki oli kylläkin puolentoista kilometrin taipaleen takana, mutta soittamalla etukäteen kuljettajalle palvelulinja pysähtyi myös Makkosen asuinkadun ja pääkokoojaväylän risteyksessä 800 metrin päässä hänen kotioveltaan.

Tosin Makkonen ei ollut aivan varma palvelulinjan täsmällisestä reitistä tai pysähdyspaikoista, koska hän ei koskaan ollut käyttänyt sitä eikä hän asukasyhdistyksessä ollut kuullut kenenkään muunkaan astuneen tuon linja-auton kyytiin tai edes havainneen sitä, että palvelulinja ajoi yhdistyksen toiminta-alueen läpi.

Ulkoa kantautunut jarrutuksen ja sitä seurannut dieselmoottorin kiihdytyksen ääni sai Makkosen laskemaan kahvikuppinsa pöydälle ja kohottamaan katseensa aamun lehdestä. Hänen kotikatunsa oli sangen kapea, ja koska sen toisessa reunassa oli pysäköityjä henkilöautoja, palvelulinjan pikkubussi joutui usein hiljentämään vauhtiaan juuri ikkunan alla.

Makkonen katsoi ulos ja pani merkille asian, jonka hän oli pannut merkille arkisin jo kahden vuoden ajan kuusi kertaa päivässä. Palvelulinjan bussissa ei ollut ainuttakaan matkustajaa. Makkonen avasi kalenterinsa ja kirjasi helmikuun neljänteen päivään kello yhdeksän kohdalle luvun nolla.

Hän joi kahvinsa loppuun, siirtyi työhuoneeseensa ja kytki virran tietokoneeseensa. Hän avasi tekstinkäsittelyohjelmastaan yleisönosastokirjoitukset-kansion ja ryhtyi naputtelemaan uutta dokumenttia.

“Palvelulinjat lopetettava”, Makkonen otsikoi.

“Kun terveydenhoitomenoja leikataan, kun vaikeasti sairaat joutuvat odottamaan hoitoonpääsyään kuukausia, kun kirjastojen aukioloaikoja lyhennetään ja kun kaikki muutkin kaupungin virastot valittelevat rahapulaansa, on käsittämätöntä, ettei menoja vähennetä sieltä, missä leikkausten aiheuttamat menetykset kyettäisiin helposti korvaamaan edullisemmilla ratkaisuilla”, Makkonen antoi sormiensa juosta tietokoneensa näppäimistöllä.

“Näinä aikoina on erityisen hämmästyttävää seurata, kuinka matkalippujensa hintoja jälleen korottava HSL haaskaa yhteiskunnan rahoja tyhjinä ajaviin palvelulinjoihin. Kaikkien palvelulinjojen lopettaminen koituisi jokaisen kaupunkilaisen hyödyksi, koska näin HSL voisi kohdistaa tästä toiminnasta säästyneet rahat pääväylien reiteille, joiden busseissa on jatkuva tungos.”

“Yhteiskunnalle tulisi huomattavasti halvemmaksi antaa taksiseteli harvoille kyytiä tarvitseville eläkeläisille kuin ajeluttaa tyhjiä pikkubusseja päivittäin kapeilla asuntokaduilla”, Makkonen päätti kirjoituksensa ja signeerasi sen.

Makkonen oikaisi selkänsä ja nousi seisomaan. Hän halusi noutaa keittiöstä vielä kupillisen kahvia ja lukaista sitten tekstinsä ääneen. Sillä lailla kirjoituksista havaitsisi parhaiten mahdolliset kömmähdykset ja epäloogisuudet ja voisi stilisoida tekstin kaikkein helppolukuisimpaan muotoon. Erityisesti yleisönosastokirjoituksissa iskevyys ja ajatusten selkeä perusteleminen oli tärkeää, koska kaikki lukijat eivät olleet Makkosen kaltaisia terävä-älyisiä sotaveteraaneja.

Keittiössä Makkonen kaatoi kuppinsa täyteen ja antoi katseensa lipua pöydälle jättämäänsä Hesariin. Lehden B-osan etusivun otsikko sai hänet pysähtymään pöydän ääreen ja lukemaan koko jutun.

– Voi jumalauta, Makkonen ärsyyntyi.

Kahden palstan otsikko kertoi, että HSL harkitsi useimpien palvelulinjojensa lopettamista.

Makkonen riensi työhuoneeseensa ja ryhtyi kirjoittamaan uutta tekstiä.

“Palvelulinjojen lopettamisuhka tyrmistyttää”, hän otsikoi ja jatkoi: “On tyrmistyttävää seurata, kuinka lippujensa hintoja jälleen korottava HSL uhkaa leikata palvelujaan sieltä missä niitä tarvitaan runsaimmin.”

“Palvelulinjojen lopettamisesta kärsisivät eniten juuri ne, jotka kyytiä eniten tarvitsisivat ja joille nämä viihtyisät pikkubussit ovat jo muodostuneet osaksi arkista elämäntapaa. On käsittämätöntä, jos yhteiskunnallamme ei ole varaa edes näin pienimuotoiseen sotaveteraanien ja muiden seniorikansalaisten palvelumuotoon.”

“HSL:n palvelulinjat tarjoavat oivan mahdollisuuden saada joukkoliikennettä myös kapeille asuntokaduille, jonne isot bussit eivät hankaluuksitta mahtuisikaan. Näillä reiteillä asuu monia liikuntavammaisia henkilöitä, joten onko heidän jatkossa turvauduttava kalliiseen taksikyytiin, jotta ylipäänsä voisivat käyttää kaikkien kansalaisten perusoikeutta vapaaseen liikkumiseen”, Makkonen kirjoitti ja totesi lopuksi, että valtaväylillä HSL:n autoja liikennöi katkeamattomana jonona, joten ainakaan niihin ei tarvitsisi sijoittaa enää senttiäkään yhteiskunnan varoja.

“Ylermi Makkonen, sotaveteraani”, Makkonen allekirjoitti yleisönosastotekstinsä, laskeutui hissillä autotalliinsa, käynnisti Ford Focuksensa ja lähti ajelemaan kohti Sanomataloa, jotta voisi henkilökohtaisesti jättää kirjoituksensa lehden konttoriin.Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.