Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta, Kotimaa , Uusimmat

Hylkeensietopalkkiolla onnellisuutta elämään

Turkulainen Pertti J. Samppalinna elättää jo kolmatta vuotta itseään sietämällä hylkeitä. ELY-keskuksen hylkeensietopalkkio on antanut hänen arjelleen kokonaan uuden sisällön.

Pertti J. Samppalinnan kännykkäotoksesta voi havaita, kuinka hylje vaanii uutta suupalaa Ruotsin-laivan alla, koska se on nauttinut aamiaisekseen vasta kahdeksan verkkoa, neljä troolaria, yhden uponneen shamppanjakaljaasin ja kuutisensataa merestä löytämäänsä muovikassia ja -pulloa.

“Kirjastossa sattumalta plarasin ELY-keskuksen sivuja niin siinä sitten ilmestyksenomaisesti ymmärsin yhtäkkiä että kyllä, minä se sitten juuri hylkeitä inhoankin”, Samppalinna kertoo.

“Että minä olenkaan etsinyt, että mikäs se sieluani on vuoskaudet kalvanut. Hylkeet, ne ovat sitten rumia ja ilkeitä ja syövät kaikki kalat ja verkot ja troolarit ja rannikkokalastajat! Kaikki ne olisi heti ammuttava ja työkintaiksi tehtävä! “

Tilanne tasoittui kuitenkin melko välittömästi, kun Pertti haki alueen ELY-keskukselta hylkeensietopalkkiota, joka hänelle myönnettiinkin. Jopa takautuvasti.

“Juu, nyt en enää niin paljon niitä inhoa, kyllähän minä niitä nyt juuri ja juuri siedän. Ihmeellistä kyllä, mutta aivan tavallinen seteliraha auttoi tässä asiassa. Hylkeistä tulleet allerkianäppylätkin katosivat käsivarsista.”

Sen verran Pertti on rannikkokalastaja, että ongella käy järven rannalla pari kertaa kesässä. Mutta hylkeiden kanssa avomerelle häntä ei saa.

“Ruotsin-laivalle voin juuri ja juuri mennä pari kertaa vuodessa, mutta silloinkin on pämpättävä koko reissu ettei tämä siedätyshoito vaan katkea. Itse asiassa myös ryyppääminen näyttää tehostavan hylkeiden sietokykyäni jonkun verran, Pertti toteaa ja nousee kättään iloisesti heilauttaen Härkämäkeen menevään bussiin.

Hylkeensietopalkkioiden hakuaika päättyy toukokuussa, joten niitä voi ryhtyä tiedustelemaan ELY-keskuksilta jälleen vajaan vuoden kuluttua.

Teksti: Johannes Ytö, maakuntakirjeenvaihtaja

Hylkeiden sietämättömyydestä muissa medioissa:
TS 25.4.2008: Hylkeensietopalkkiot eivät ratkaise hyljeongelmaa
ELY-keskus 9.9.2011: Kuljetustuki ja hylkeensietopalkkiot Kainuun ELY-keskuksen elokuun tuista suurimmat 
YLE/Elävä arkisto v. 1956: Perämeren hylkeenpyytäjät (video, 12 min)

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.