Press "Enter" to skip to content

Huller och buller, Nyheter och gammelheter, På tapeten, Senaste inlägg

Näsan och öfverläppen äro icke häller prydliga!

Att snusa är smutsigt och även farligt, har en läkare nyligen konstaterat. Och även EU har börjat hota Sveriges sista sakrala sak.

Conny Sonsson har inte märkt att snus påverkar hans hälsa.

“Snusaren ofta blir hel och hållen en ‘snusgubbe’, som man förr brukade säga, därmed angifvande att det låg en viss snussnuskighet öfver hela individen, konstaterar Vilhelm Sucksdorff, som arbetar som stadsläkare i den finska hufvudstaden Helsingfors.

EU kommissionen kan innebära att smaktillsatser förbjuds i snus. Det skulle vara ett hårt slag mot Swedish Match, eftersom alla snussorterna innehåller något av ämnena.

“Felaktig information!”

“Det här kan inte vara sant”, konstaterar östra Götalands kommunalsnusare Conny Sonsson.

“Jag änvänder snus bara när jag är vaken eller sovande. Jag har inte märkt det kunde ha med orenhet eller min hälsa att göra.”

“De, som snusa, spilla snus efter sig hvarhälst de än vistas och därigenom orena sin omgifning; vidare söla de också ned sina fingrar och sina kläder med det bruna doftande pulvret, hvars doft, den s. k. snuslukten, icke så alldeles litet påminner om snusklukt,”, fortsätter Vilhelm Sucksdorff i artikeln han har publiserat.

“Och näsan och kanske äfven öfverläppen äro icke häller alltid synnerligen prydliga.”

Conny Sonsson är mycket arg och han tycker inte om Sucksdorffs och Europeiska Unionens kamp mot snusanvändandet. Finska stadsläkaren skrev sin artikel om snuset år 1908 och det är helt möjligt att EU-reglerna ska ändras inom några år.

Andra avisor om hotet den 19 april 2012:
AB: Snus kan förbjudas
DN: Nytt EU-förslag oroar snusfabrikanter
SvD: EU-förbud kan slå mot svenskt snus

Även tidigare har några artiklar publicerats men redan glömts:
GP 24.11.2010: Snus kan göra fler tobaksberoende
Tidskrift för hälsovård 1.7.1908: Renlighet och Tobaksbruk© 2022 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik