Press "Enter" to skip to content

Jag övar min svenska, Monarkin, Senaste inlägg

När brukar kungen bära sin krona?

I sagoböcker har jag sett bilder av kungar med sina kronor. Men i verkliga livet har jag inte sett Carl XVI Gustaf bära kronan på sin huvud.

Med verkliga livet menar jag nyhetssändningar på TVn. Kungen brukar ju inte besöka de här trakterna där jag bor och lever mitt vardagliga liv.

Finns det någon kod eller protokoll enligt vilken det inte är möjligt för kungen att bära kronan varje dag? Inte ens i Nobelbanketten? Eller har det här med andra saker att göra?

Om kronbärandet vore mer vardagligt, kunde det ge många positiva effekter på europeiska ekonomi. Låt os tänka t ex om biltillverkare: om Carl XVI Gustaf hade kronan på sig när han kör bil, kunde Porschefabriken tillverka ett speciellt modell, 911 MHT (med högre tak) för kungen.

Jag är säker på att alla svenskfödda människor har fått all information om Kungahuset och dess beteendemässiga kod redan som foster, kanske ungefär under graviditetens 14:nde vecka. (Hur säger man det där med bättre svenska?) Som finländare har jag ingen aning om kronbärandets praktik och teori. Kanske kunde någon civilisera mig?

Inte så mycket information har jag hittat läsande andra bloggar:
SvD Historieblogg 24.11.2011: Varför ser kronorna ut som de gör?
UDbloggen 15.4.2011: ”Får man fråga kungaparet om autograf?”

Var det svårt att förstå mina tankar? Jag övar. Det här var inlägg 12/100 av min blogg “Jag övar min svenska” för #blogg100

Dela!


© 2023 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik