Press "Enter" to skip to content

Jag övar min svenska, Senaste inlägg

Jag har redan lärt mig nånting!

Tack vare en läsare har jag lärt mig att säga lära sig. Även har jag i morgon bitti övat att använda ordet begåvad.

Det här går bättre än jag tänkte. I fortsättning ska jag inte skriva att någon är gåvad utan att han, hon eller hen (eller jag – så småningom) är begåvad.

Även några andra saker har jag lärt mig. Liksom att jag i går (eller är det igår? – båda passar, om jag tror på de här experterna) skrev om att ta en tit, fast min mening var att skriva “ta en titt”. Ett bra tryckfel! Nästan göteborgare-stil, inte sant? Om jag nu minns rätt att även på svenska är tit samma sak som bröst.

Jag kallar min svenska för snabbska, snabbskriven svenska. Svenska ord, ibland engelska ord, många problem med en och ett (det finska språket har inga artiklar – tror dock att när svenskor twittrar mer och mer varje dag, ska även dom glömma bort artiklar).

Och läsande kommentar för gårdagens inlägg har jag även lärt mig uttrycket “den lilla petimetern i mig”. Vad fint!

Men nu är det dags at bada bastu. Jag undrar hur är det möjligt för mer än sju miljarder människor att leva utan att kunna bada bastu på lördagar.

Inlägg 4/100 av min #Blogg100 -serie “Jag övar min svenska”.

Läs även på andra webbsajter:
Wikipedia: Petimeter© 2022 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik