Press "Enter" to skip to content

Jag övar min svenska, Senaste inlägg

Helg eller veckoslut?

Det är fredag igen! Vilket får mig att tänka om det spelar någon roll om man säger att det är veckoslut eller att det är helg.

Vilka bra temparaturer har vi! I helg kan man göra islyktor.

Fast mitt namn är svenskt, är jag inte tvåspråkig. Jag talar finska och min svenska har jag lärt [borde vara: lärt mig] i skolan. Därför undrar jag många saker varje dag. Liksom om det är bra skriven [skrivet – joddå – med det] att “jag undrar många saker”? Hmmm. Enligt Google översättare “Jag undrar en massa saker”.

På Google får jag inga träffar med söket “undrar många saker” site dn.se. Inte heller med söket “undrar en massa saker” site:dn.se. Om jag har tid, tar jag alltid en tit [tryckfel – titt] på Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet eller någon annan svensk tidning med hjälp av sökmotor. Om mina ord kan inte alls hittas med Google, existerar dom inte i den meningen jag försöker använda dom. Vilket betyder att jag är mycket gåvad [begåvad säger man] avantgardistisk konstnär!

Okej. Helg i DN med Google: 11300 träffar
Veckoslut i DN med Google: 311 träffar

Jag tror jag har lärt i skolan att man säger “trevligt veckoslut” men troligen i Sverige säger man hellre “trevlig helg”.

Alltså trevlig helg! Det här var en bra övning. Tack för mig.

Det här var inlägg 3/100 av min #Blogg100 -blogg “Jag övar min svenska”.© 2022 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik