Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Tampereelle Suomen suurin pienydinvoimala

Tuplasti Olkiluoto 3:n tehoinen voimalaitos louhitaan kallioon Särkänniemen huvipuiston alle. Voimalan vierailukeskus sijoitetaan entiseen delfinaarioon.

poika katsoo lippalakki päässään Särkänniemen huvipuistoa Näsinneulan ikkunasta
Ydinvoimalasta povataan yleisön suosikkilaitetta.

“Sitä pääsee katsomaan huvipuiston rannekkeella”, vinkkaa Tampereen kaupungin pienydinvoimala-asiantuntija Ella Kotiranta.

“Yleisöllä on ikkunan kautta näkymä reaktoreihin. Niitä on seitsemän kappaletta. Ensin noin sanotut kiakkoreaktorit Tappara, Ilves ja Koo-Vee. Sitten artistireaktorit Popeda, Eppu, Juice ja Kummeli.”

Kiista koko laitoksen nimestä uhkasi kaataa projektin. Nimipäätöstä edelsivät monet äänestykset, riitaisat kokoukset ja kansalaisten mielenilmaukset.

Keskustelu, mielipiteenvaihto ja päätös saatiin kuitenkin aikaiseksi joutuisasti, esitettiinhän ydinvoimalaidea valtuuston kokouksessa vasta kaksi viikkoa sitten.

Lopulta päädyttiin siihen, että voimalaitoksen nimeksi tulee kansan enemmistön kannattama Powerplant Sanna Marin.

“Suostuimme tähän sillä ehdolla, että vierailukeskuksen sisustuksessa suositaan ruiskukka-aihetta”, paljastaa kaupunginvaltuutettu Olli Heiskanen (kok).

”Lisäksi saimme läpi ponnen, että Kokoomus saa oman pienydinvoimalansa, jonka se voi nimetä miten haluaa. Tämänhetkisten kaavailujen mukaan meidän voimalamme sijoitetaan Leinolaan Mannerheimin patsaan jalustaan.”

Särkänniemen laitoksen on tarkoitus tuottaa sähköä viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

“Valmistuminen voi epähuomiossa lipsahtaa muutamaa viikkoa aiemmaksikin. Sellaisia lapsuksia on sattunut isoissa hankkeissa täällä ennenkin”, Kotiranta sanoo.

“Kaupungillamme on joka tapauksessa edessään säteilevän loistava tulevaisuus.”

Valmistuttuaan pienydinvoimala pystyy myymään sähköä tamperelaisille samalla hinnalla kuin se saisi tuotantonsa kaupaksi Saksaan, eli tämänhetkisten arvioiden mukaan noin 99 sentillä/kWh.

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 30.8.2022: Tampereella ehdotettiin pienydinvoimalan valmistelua kaupunkiin – näin realistinen hanke olisi

Teksti: Keijo Kettu, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.