Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Liito-oravat kasvattavat pesintäänsä Helsingissä ja Espoossa – uhkaavat vakavasti kaupunkiympäristöä

Liito-oravat ovat vahvistaneet uuden yleiskaavansa. Kaavaa ohjaa kasvustrategia, jonka mukaan pääkaupunkiseudulle toteutetaan joka vuosi kymmenen tuhatta uutta pesää liito-oraville.

piirros liito-oravasta
Kuva: Open clipart-vectors / Pixabay

Suurimmat liito-oravien paikallispuolueet ovat päättäneet vastata uhkaavaan lajikatoon lisäämällä tuntuvasti liito-oravien pesintää erityisesti Helsingissä ja Espoossa. Helsinkiin liito-oravia arvellaan muuttavan muista kunnista erityisesti parempien pesintäolosuhteiden vuoksi.

Liito-oravien valtuustossa päätettiin myös aloittaa aktiivinen yöaikainen vaikuttaminen, jota tullaan suorittamaan aamuöisin helsinkiläisten kuntapoliitikkojen ikkunoilla. Koputuksin ja vingahteluin halutaan muistuttaa, että poliitikkojen asunnot sijaitsevat asemakaavoitetuilla liito-oravien asuinalueilla ja ne tullaan purkamaan.

“Mielestämme meillä on tiedottamisvelvollisuus, haluamme jo aikaisessa vaiheessa infota valtuutettuja siitä, että heidän asuntonsa tullaan purkamaan alueelle rakentuvien uusien liito-oravayhdyskuntien tieltä”, kertoo suurimman liito-oravapuolueen puheenjohtaja Tanttu Visahäntä.

Uusia liito-oravayhdyskuntia tulee Yleiskaava 2022:n mukaan Helsingin alueelle vähintään 50 000. Pesätuotantotavoite on nostettu 10 000 pesään vuodessa, joten odotettavissa on tuntuvia vaikutuksia nyt vielä ihmisten asuttamaan Helsinkiin.

“Pyrimme myönteisesti vaikuttamaan niin, että ihmiset ymmärtävät vapaaehtoisesti siirtyä pois Helsingistä. Heitä varten onkin jo maakuntakaavoituksessa varattu useita alueita Keski-Suomen talousmetsäalueilta, jotka ihmiset ovat valmiiksi muokanneet liito-oraville kelpaamattomiksi. Mikäli muuttoliike ei käynnisty vapaaehtoisesti, olemme valmiit käyttämään purkulaitteistoa jolla poistamme pesäkäyttöä haittaavia betonirakennelmia kaupungin alueelta”, Visahäntä toteaa.

Liito-oravien yleiskaavasta on jätetty useita valituksia hallinto-oikeuteen, mutta niiden menestymistä pidetään vähäisinä. Tulevia liito-oravien asuinalueita ovat mm. keskuspuiston viereiset asuinalueet, Käpylä, Toukola, Oulunkylä. Munkkiniemi, Haaga sekä Töölö.

Idässä uusina alueina tullaan pesätuotantoa aloittamaan Herttoniemen, Myllypuron, Roihuvuoren, Laajasalon sekä Vuosaaren suurissa pesätuotantohankkeissa.

Teksti: Taku Oravainen, Satiiriämpäri 2022 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2022 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin ja voita ilmainen ämpäri! Voittaja ratkeaa Facebook-tykkäysten perusteella tammikuun lopussa. Lue toki kaikki kilpailujutut!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.