Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Tutkimustulos: Myötähäpeä voi olla hengenvaarallista, mutta kaikki eivät sitä edes tunne

Asia käy ilmi Uutissirkuksen tuoreesta tutkimuksesta, jossa testattiin kotimaisten televisio- ja radio-ohjelmien aiheuttaman myötähäpeän vaikutusta. Tutkimuksessa oli mukana hieman yli 6 000 suomalaista.

kaukosäädin ihmisen kädessä
Arkistokuvamme liittyy tapaukseen.

Tutkijat esittivät koehenkilöille myötähäpeää aiheuttavia videotallenteita ja äänitteitä, kuten sketsiohjelma Putouksen viimeisintä kautta, Radio SuomiPopin Aamulypsyä, Slushin ”pöhinää”, räp-duo Profeettojen musiikkia, sketsiohjelma Pulttiboisia ja Jasper Pääkkösen roolisuoritusta elokuvassa Napapiirin sankarit.

Ennen tallenteiden esittämistä tutkijat mittasivat koehenkilöiden empaattisuuden asteen. Suurille myötähäpeän pitoisuuksille altistetut koehenkilöt reagoivat yllättävän fyysisillä tavoilla: punastumalla, hikoilemalla, rutistamalla silmiä kiinni ja huutamalla apua.

Empaattisimmat koehenkilöt kokivat myötähäpeän tunteen jopa niin epämiellyttävänä, että he alkoivat kuristaa itseään ja purra auki omia valtimoitaan, jolloin koe jouduttiin keskeyttämään.

Tutkijoiden mukaan kokeet todistivat, että myötähäpeän kokeminen aiheuttaa ahdistusta ja sillä saattaa olla hengenvaarallisen itsetuhoisia seurauksia etenkin empaattisille ihmisille.

Osa on immuuneja

Tutkimuksessa paljastui myös toinen yllättävä seikka: osa ihmisistä on myötähäpeälle täysin immuuneja! Immuniteetti korreloi alhaisen empaattisuuden kanssa ja alustavien havaintojen mukaan sitä esiintyi poikkeuksellisen paljon tiettyjen ammattiryhmien piirissä.

Tutkijoiden mukaan ammatit ja työnkuvat, joissa immuuneja ihmisiä esiintyi eniten, olivat autokauppiaat, tubettajat, zumbaohjaajat ja erään suomalaisen oppositiopuolueen 59-vuotiaan miespuolisen europarlamentaarikon avustajat.

Näissä ryhmissä myös henkilöön itseensä kohdistetun häpeän tunteen esiintyminen oli huomattavasti harvinaisempaa kuin muissa ammateissa.

Tulokset puhuttavat maailmalla

Vaikka tutkimus on vahvasti sidoksissa suomalaiseen kulttuuriin, se on herättänyt kansainvälistä kiinnostusta akateemisissa julkaisuissa ympäri maailmaa.

Arvostetun American Onion of Psychology -tutkimuslehden artikkelissa yhdysvaltalainen psykologian professori Harris Quinn muun muassa toteaa tutkimuksen olevan ”läpimurto psykologian saralla”.

”Tutkimuksessa esitetty metodi on oivallinen työkalu psykopaattisten piirteiden tunnistamiseksi, kenties jopa toimivampi kuin Maroon 5:n kuunteleminen selvin päin”, hän kirjoittaa.

Myös ansioitunut itävaltalaispsykologi Sigmund Fraud pitää tutkimusta uraauurtavana:

”Tulkintatyökaluna tutkimusmetodi on lähes yhtä vedenpitävä kuin teoriani naisten hysteriasta”, hän toteaa Phallistic Facts -blogissaan.

Teksti: Katri Keskitalo, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin!Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.