Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Maailman ensimmäinen ydinkäyttöinen samovaari on myös maailman turvallisin

Laajamittainen teenkeitto käynnistyy Venäjän kaukoidässä vuodenvaihteessa. Pietarin telakalla rakennettu samovaari on saatu tankatuksi ydinpolttoaineella Murmanskissa.

vene hinaa merellä kookasta samovaaria
Kelluva ydinkäyttöinen samovaari hinattiin runsas vuosi sitten Suomenlahden kautta Jäämerelle Murmanskiin.

“Se on ehkä maailman ainoa teolliseen käyttöön tehty uiva samovaari”, kuvailee Uutissirkuksen teenjuonti- ja ydinlaskeuma-asiantuntija Uolevi Ahonen.

Laite on 144 metriä korkea ja 30 metriä leveä, eli se vastaa mitoiltaan pystyyn asetettua Ruotsin-laivaa.

Rosatom toivoo uudenlaisesta samovaaristaan vientituotetta. Suomen Pyhäjoelle rakennettavassa ydinvoimalassa käytetään todennäköisesti samaa tekniikkaa kuin samovaarissa.

“Hanhikiven suunnalla sijaitsevan taukotuvan pöydältä on jo tehty jo kaksi teelasihavaintoa”, Ahonen kertoo.

Rosatomin mukaan “laitat sinne lehteen niin, että tämä samovaari on maailman turvallisin.”

Samovaarin teho on yhteensä 70 megawattia. Sillä ryhdytään keittämään teetä Siperiassa Koillisväylän äärellä sijaitsevassa Pevekin kaupungissa. Teen puoliintumisajasta ei ole vielä tietoa.

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 23.8.2019: Maailman ensimmäinen kelluva ydinvoimala on ladattu ydinpolttoaineella – Uuden voimalan turvallisuus herättää myös kysymyksiä

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.