Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Hautausmaille halutaan lisää elämää

“Hautausmaiden hyötykäytöllä voitaisiin parantaa työllisyyttä, alentaa asumisen hintaa ja kohentaa elämisen laatua”, sanoo Suomen seurakuntayhtymäin salkunhallinta- ja omaisuudenhoitoyhtiön rahanvaihto- ja tuotantotalouspäällikkö Mikael Kraavila.

rautainen kookas hautamuistomerkkiristi kallion päällä
Tälläkin arkistokuvamme hautausmaalla olisi runsaasti tilaa elämälle.

“Sen sijaan, että esimerkiksi kaadettaisiin puita uusien golfkenttien alta, voitaisiin hautausmaat pienellä muokkauksella muuttaa mukaviksi ja haastaviksi golfradoiksi”, Kraavila hehkuttaa.

“Myös kohtuuhintainen asuminen olisi mahdollista. Hoivapalvelukiinteistöt sopisivat jo logistisestikin kalmistojen kuusi- ja kiviaitojen sisäpuolelle.”

Kansanliikekin
kaipaa kalmistojen
hyötykäyttöä

Hautuumaan hyötykäyttö -nimellä kulkeva kansanliike tukee salkunhallinta- ja omaisuudenhoitoyhtiössä esille tulleita ajatuksia. Ensi sijassa kansanliike haluaa ravistella kuolemaan ja hautausmaaetikettiin liittyviä tabuja.

“Suomesta puuttuu esimerkiksi Haitilla ja Keski-Afrikan tasavallassa tuttu hautausmaa- ja hautajaiskarnevaalitunnelma”, kansanliikkeen johtohahmoksi esittäytyvä folkloristiikan maisteri Vilppu Kraavila toteaa.

”Kun aina sanotaan, että kuolema on osa elämää, miksi ei sitten tehdä mitään? Kalmistot levittäytyvät isolle maa-alueelle, ja nykyisin esimerkiksi nuorisolla on pulaa ajanviettopaikoista.”

”Hautausmailla on myös pitkiä hiekkakäytäviä. Niillä olisi mahtavaa järjestää vaikkapa kiihdytysajoja”, Mikael Kraavila lisää.

Tuomiokapituli
kritisoi
voimakkaasti

Tuomiokapitulin suntio-osaston päällikkö Summi Muittavaara on pöyristynyt.

”Kyllä tässä mennään pers edellä puuhun. Hautausmaan arvokkuuteen sopii paremmin petankki tai kolmiloikka. En toisi rollaattoreita nopeampia ajoneuvoja kappelialueelle.”

Tuomiokapituli sallisi hautuumailla geokätköilyn ja parkourin, mutta vetää rajan päivätanssien ja karaoken järjestämiseen.

“Rantalentopalloturnaukset ovat ehkä siinä ja siinä”, Muittavaara arvioi.

Hautuumaan hyötyykäyttö -liike herätti hiljattain pahennusta, kun se järjesti flash mob -tempauksen Hietaniemen hautausmaalla. Kevään kunniaksi liikkeen jäsenet koristelivat Mannerheimin haudan puolustusvoimilta ylijääneillä diskopalloilla ja Marskin Ryyppy -puteleilla.

Teksti: Helena Lummekivi, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
8.9.2011: Helsinki lisää vanhusten hautausautomaatteja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.