Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Hankala äänestely jää historiaan – Tekoälysovellus korvaa vaalit

kännykkä kädessä, sen alapuolella vessanpönttö
Tulevia äänestyspäätöksiä indikoivaa dataa syntyy miljoonia kertoja päivässä jo aivan tavallisen wc-pöntön äärellä.

Sovellus kerää kaiken äänestyspäätöksiä ennakoivan tiedon somekanavista ja Ylen Kansanradiosta ja valitsee edustajat täysin ilman vaaleja.

“Sun ei tarvitse edes tietää, milloin vaalit pidetään”, kiteyttää sovelluksen pääkehittäjä, someologian dosentti Boris @Kaikuluoto Itä-Suomen yliopiston Kärsämäen toimipisteen psykologisen somekansandemokratian tutkimusyksiköstä.

Sovelluksen moottorina on oppiva algoritmi, joka käyttää analyysin pohjana uudessa tiedustelulaissa sallittua ja jo etukäteen kerättyä dataa suomalaisten viestinnästä ja toiminnasta sosiaalisessa mediassa, tekstiviesteissä, sähköposteissa ja puheluissa.

“Tätä datamassaa jalostetaan valvonta- ja liikennekameroista saadulla kuvamateriaalilla ja matkapuhelinten tukiasema- ja GPS-paikannuksen sijaintitiedoilla.”

Tutkijan mukaan alueellisista tykkäyksistä, emojeista ja vihapuheesta saadaan jo tällä hetkellä melko luotettavasti selville kansamme koko kuva ja poliittinen kirjo.

“Kun dataa kertyy lisää, saamme yhä tarkemman alue- ja paikkajakauman uudesta eduskunnasta selville ilman kalliita ja pitkällisiä vaalikampanjoita. Kansa ikään kuin äänestää kotisohviltaan, silloin ja aina kun heille sopii”, @Kaikuluoto jatkaa ja naputtelee hetken älypuhelintaan.

”Tälläkin hetkellä meillä on ajantasainen ennuste tulevasta eduskunnan paikkajaosta, äänivyöryn kärjessä näyttävät olevan Kimi ja Minttu Räikkönen sekä Ensitreffit alttarilla -ohjelman Rosa ja Eetu. Tiiviissä tuntumassa seuraavat Kiinan, Venäjän ja Ruotsin tiedustelupalvelut sekä Donald Trump.

Uuden vaalijärjestelmän uskotaan vievän Suomen e-kansalaisuudessa ja digitaloudessa ohi sekä Viron että entisen Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän.

“Monessa kansandemokratiassa on toki toteutettu perinteisellä tekniikalla vaaleja, joissa äänestäjien ei ole tarvinnut ollenkaan vaivata päätään valinnoilla, mutta tässä hypätään digiloikalla vielä paljon pidemmälle. Algoritmipohjaisella järjestelmällä vaaleja voidaan pitää koska tahansa ja kuinka usein tahansa. Tai olla pitämättä.”

@Kaikuluoto kertoo, että vielä jäljellä olevat pienet lainsäädännölliset esteet on tarkoitus hoitaa ennen eduskunnan joulutaukoa.

“Perustuslain säätämisjärjestykseen liittyvät määräenemmistöt on helppo saada kasaan”, @Kaikuluoto arvioi ja kytkeytyy puhelimellaan eduskunnan äänestysjärjestelmään.

Teksti: Jalmari Aalto, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muualla:
Sisäministeriö: Tiedustelu
Wikipedia: Big data
IL 30.10.2018: Näistä kaikista asioista Ensitreffit alttarilla -Rosa on suuttunut puolisolleen – Facebook-päivitys, ruokailun viivästyminen, hidastelu kaupassa…
MTV 16.8.2018: Kimi Räikkönen lupasi omistautua Mintulle: Enää en kuseta enkä petäTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.